Astăzi, 10 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea, are loc un concert simfonic, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Selmeczi György. Din program vor face parte lucrările:  Beethoven: Fidelio - uvertura, Selmeczi György: Concerto pentru patru viori şi orchestră de coarde (primă audiţie locală), Liszt: fragment din oratoriul Legenda Sfintei Elisabeta - rugăciunea Elisabetei şi Beethoven: Simfonia a VII-a în La major, op. 92. 

 

„Tatăl meu a fost orădean, aşa că în copilărie şi tinereţe am petrecut foarte mult timp la Oradea, care a devenit, astfel, al doilea oraş natal al meu", a arătat dirijorul clujean Selmeczi György ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul Filarmonicii orădene. În ce priveşte colaborarea cu Orchestra şi artiştii orădeni, maestrul a menţionat: „Impresia profesioală e una deosebit de bună. Fiecare moment al repetiţiilor este mult peste aşteptările mele. Dacă pe cei mai în vârstă membri i-am cunoscut, noua generaţie e de persectivă absolut europeană", a mai adăugat dirijorul. Cei patru solişti violonişti, care vor evolua în cadrul concertului de astăzi, sunt membri ai orchestrei simfonice a Filarmonicii. Ei au fost aleşi pentru acest concert datorită calităţilor muzicale deosebite dobândite de-a lungul anilor, de când fac parte din acest colectiv artistic, această apariţie în ipostaza de solişti, având, totodată, la bază şi o experienţă bogată în domeniu. Cei patru tineri solişti sunt: Ciprian Mînecan-Parghel, Costin Éva, Szabó Barna şi Teodorian Popa. În concert îşi va da concursul şi soprana Kele Brigitta. Născută la Oradea, absolventă a Facultăţii de Muzică din Oradea, apoi a masteratului Academiei de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca, aceasta revine pe scena Filarmonicii din oraşul natal, având deja o strălucită carieră internaţională în calitate de interpret vocal.

 

Ieri, în cadrul conferinţei de presă, Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii, a anunţat că site-ul Filarmonicii orădene (www.oradeaphilharmony.com) a fost reactualizat din punct de vedere informatic, păstrând, în mare parte, elementele de design de până acum, dar cuprinzând şi lucruri interesante, actualizate, referitoare la programul stagiunii şi orice alte informaţii specifice unei instituţii de cultură.