Astăzi, de la ora 19.00, orădenii sunt invitaţi la un concert extraordinar care-l aduce în prim plan pe Copilul genial al României", pianistul orădean Nicoale Mihăilă. Acesta va surprinde publicul cu două concerte scurte, care vor fi audiate în Oradea pentru prima dată.

Pianistul orădean Nicoale Mihăilă a studiat la una dintre cele mai prestigioase conservatoare de muzică din Anglia, Guildhall School of Music and Drama (Londra), iar în prezent a fost admis, cu bursă, la trei colegii prestigioase din Londra pentru Master. Nicoale Mihăilă va urca astăzi pe scena filarmonicii, unde va cânta pentru a opta oară alături de orchestra orădeană. Pentru concertul din această seară pianstul se pregăteşte de trei luni, din dorinţa de a surprinde publicul cu piese noi, rar cântate. Ela va cânta sub bagheta maestrului dirijor Tmothy Redmond, care i-a fost profesor. „Mă simt onorat să fiu condus de bagheta dirijorului Redmond. Mi-a fost profesor. M-am gândit să-l invit în Oradea şi să-i propun un program care să cuprindă melodii în primă audiţie pentru orădeni", a spus Mihăilă. Astfel, în prima parte a programului publicul va audia C. Filtsch, Concert pentru pian și orchestră în Si minor şi R. Addinsell, Concert Varșovian pentru pian și orchestră. "C. Filtsch a compus acest concert la vârsta de 13 ani. A fost un copil extrem de talentat, despre care F. Liszt a spus: dacă acest copil începe să călătorească, eu pot să închid pianul şi să plec. Din păcate, a murit la vârsta de 15 ani", a spus Nicoale Mihăilă. Carl Filtsch s-a născut în Sebeş şi a murit în Veneţia la o vârstă fragedă, dar este considerat unul dintre cei mai talentați compozitori din secolul al XIX-lea.

„A doua lucrare, Concertul Varșovian pentru pian și orchestră de Richard Addinsell a fost compusă pentru filmul „Dangerous Moonlight" (Periculoasa lumină a lunii), o poveste de dragoste în Varşovia atacată de nazişti. Iniţial trebuia ca lucrarea să fie scrisă de S. Rahmaninov, dar acesta a refuzat", a mai explicat pianistul.

Celor două lucrări prezentate la Oradea în pemieră, li se alătură, în partea a doua a concertului S. Rahmaninov: Simfonia a II-a în Mi minor, op. 27

Dirijorul Timothy Redmond se află pentru prima dată în România şi s-a arătat impresionat de eforturile fostului său elev. "Am acceptat propunerea lu Nicoale Mihăilă de a veni la Oradea pentru că mi-a plăcut iniţiativa lui de a prezenta lucrări noi. Sunt impresionat când un pianist tânăr ar idei inovatoare şi încearcă să le pună în practică. Când un solist a depus atâta muncă pentru a realiza ceva, am certitudinea că şi pianul va suna fantatisc", a spus dirijorul. Acesta s-a arătat încântat şi de colaborarea cu instrumentiştii orchestrei din Oradea.

Următorul concert programat la Filarmonica de Stat va avea loc în data de 19 ianuarie, când Orchestra Simfonică de Suflători, alcătuită din angajaţi ai filarmonicii, studenţi şi elevi ai Liceului de Arte, va surprinde publicul cu un program efervescent şi variat.