Concertul simfonic din această seară, de la Filarmonica de Stat Oradea, este dedicat Zilei Naționale a României, programul fiind alcătuit din lucrări ale unor compozitori importanți, preponderent români.

Directorul artistic al Filarmonicii, Kurucz Tibor, a prezentat ieri, într-o conferință de presă, programul şi invitaţii din această seară. Conceput special pentru a marca Ziua Națională a României, programul ce va fi prezentat astăzi, 28 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala „Enescu-Bartók”, cuprinde lucrări ale unor compozitori importanți, preponderent români: Constantin Dimitrescu: Dans ţărănesc, Franz Liszt: Rapsodie română pentru pian și orchestră, Petre Elinescu: Scenă pastorală română, Violeta Dinescu: Ecouri pentru Contraste (primă audiție), Adrian Pop: Triptic (primă audiție), Sabin Păutza: Jocuri II și George Enescu: Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11/1.

Orchestra va fi condusă de dirijorul permanent al Filarmonicii orădene, maestrul Romeo Rîmbu.

„Chiar dacă au trecut 30 de ani de la Revoluție, în mentalitatea noastră, mai există anumite tare. Pe vremuri, muzica românească era obligatorie, iar după Revoluție, a fost o perioadă în care muzica românească n-a mai fost cântată, ca un răspuns la obligația care era înainte. Acum, cred că ne aflăm într-un echilibru, deși, după părerea mea, muzica românească nu se cântă suficient. În ceea ce mă privește, în privința repertoriului acestui concert, m-am gândit să-l alcătuiesc în așa fel încât să fie atractiv și frumos, prin muzica pe care o cântăm. Așadar, nu ne considerăm, în niciun caz, obligați să bifăm un eveniment, ci va fi chiar un concert bun, asta și datorită soliștilor de care beneficiem, cu care am mai colaborat în repetate rânduri, și care colorează foarte bine prezența scenică și interpretativă”, a punctat maestrul Romeo Rîmbu la conferința de presă.

Soliștii invitați sunt Sorin Petrescu și Doru Roman. Născut la Timişoara în anul 1959, pianistul Sorin Petrescu şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din oraşul natal, continuându-le, apoi, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” (azi Universitatea de Muzică) din Bucureşti, la clasa profesorului Constantin Ionescu Vovu. În anii 1980 şi 1981, a participat la cursurile de vară ale Seminarului internaţional de la Weimar, la clasa de măiestrie a pianistului Rudolf Kehrer. Din anul 1982, este pianist (în prezent solist concertist) al Filarmonicii Banatul, desfăşurând o bogată activitate solistică. Este membru al Trio-ului Contraste, fiind un promotor al muzicii contemporane. Sorin Petrescu a fost distins cu premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesionişti în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei Astra din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989), Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Este, de asemenea, laureat al Concursului Internaţional de pian de la Mazara-Italia (Premiul II). A participat în cadrul mai multor festivaluri muzicale, precum: Festivalul George Enescu (1988, 1991, 2007), Festivalul internaţional de la Varna (Bulgaria), Festivalul pentru Europa de Răsărit de la Bergen (Norvegia), Festivalurile de muzică contemporană de la Darmstadt (Germania), Bogota (Columbia), East-West Festival – Amsterdam (Olanda), The New Music Festival – Huddersfield (Marea Britanie), Musicorama (Hong Kong). A concertat şi în China, Polonia, Ungaria, fosta U.R.S.S., Germania, Olanda, Franţa, Elveţia, Taiwan, Anglia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Puerto Rico. A realizat înregistrări la radio, televiziune şi la Casele de discuri Electrecord, Gutingi, Cavalli, Altri Suoni. Sorin Petrescu este doctor în muzicologie.

Născut la Timișoara în anul 1963, Doru Roman a absolvit cursurile Liceului de Muzică „Ion Vidu”, la clasa de percuţie a prof. Viorica Siminescu, iar în anul 1986, a absolvit Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Grigore Pop. A fost angajat al Operei Române din Timişoara până în anul 1990, când a devenit membru al Orchestrei Filarmonicii „Banatul” Timişoara, ocupând funcția de solist-concertist din toamna anului 2007. Este membru al Orchestrei Internaţionale „Europa Symphony” – Viena, Orchestrei „Metropolitan“ – Bucureşti, Ansamblului de percuţie – Cluj-Napoca, Ansamblului de percuţie „Rhythmic” – Timişoara, al Old Dixieland Jazz Band și  al Trio-ului „Contraste”. Este coordonator  al Ansamblului Percutissimo al Facultăţii de Muzică din Timişoara. Alături de activitatea solistică, Doru Roman desfăşoară și o susţinută activitate pedagogică fiind profesor de percuţie la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. De-a lungul timpului, a obţinut o serie de premii: Premiul I la Concursurile Naţionale de Percuţie (1979, 1980, 1981, 1982, 1986), Premiul Criticilor din România (1985), Premiul Special la Festivalul de Jazz – Sibiu (1986), Premiul  Pro Cultura Timisiensis (2008), Pro Juventute (2012). Doru Roman a participat la numeroase festivaluri internaţionale, precum: Contemporary Music Festival în Darmstadt (Germania), SIMC Festival-Lausanne, Elveţia (1992, 1996, 2004), Contemporary Music Festival (Huddersfield, Anglia), Musicorama Festival (Hong-Kong), Festivalul Internaţional „George Enescu” Bucureşti (1998, 2003, 2007), „Agde Musica” (Franţa),  Zeit fur Neue Musik Bayreuth (Germania), Festivalul Internaţional Ernen (Elveţia), Festivalul  „Stockholm New Music”, Festivalul International „Cluj Modern”, Festivalul „Le Clavier dans tous ses etats!”, Festivalul de Muzică Contemporană  „Intrada” (2014, 2015). A susţinut numeroase concerte şi recitaluri atât în ţară cât şi în străinătate, discografia sa cuprinzând numeroase înregistrări pe CD şi DVD.