Sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea va găzdui astăzi, 21 februarie, de la ora 19.00, un concert simfonic deosebit, sub bagheta dirijorului Cser Ádám. Solistul invitat este Zalai Antal, laureat al Concursului Internațional „George Enescu” 2011.

 

Programul va cuprinde următoarele lucrări: uvertura operei Olandezul zburător, de Richard Wagner, Concertul nr. 3, pentru vioară şi orchestră în si minor, op. 61, de Camille Saint-Saëns și Simfonia a VII-a în re minor, op. 70, de Antonin Dvořák.

Dirijorul invitat, Cser Ádám, a absolvit Academia de Muzică din Budapesta, în 2010, la clasa dirijorului Ligeti András, urmând, între timp, și cursuri la Academia din Viena, cu Mark Stringer, prin bursa Erasmus. A participat la masterclass-uri susținute de Peskó Zoltán și Eötvös Péter. A dirijat orchestra Radioului Maghiar, Concerto Budapest și Orchestra „Danubia”. La cursul lui Bernard Haitink, în 2011, a dirijat Orchestra Festivalului din Lucerna, iar la cursul lui Jorma Panula a condus Orchestra „Casa da Musica” din Porto. Ca asistent al lui Juanjo Mena, a dirijat orchestrele din Bergen și Manchester. În 2016, în calitate de asistent al lui Fischer Iván, a lucrat cu Orchestra Festival din Budapesta, colaborând cu Leonidas Kavakos și Daniel Barenboim. Este conducătorul muzical a numeroase producții teatrale, iar din 2012 este director muzical la Teatrul Național din Miskolc și dirijor al Orchestrei Simfonice din Szolnok.

Solistul invitat al serii, Zalai Antal, este unic printre tinerii violonişti din ziua de azi: crede cu tărie în tradiţiile stabilite de marii violonişti ai secolului XX. El este descris de către Igor Oistrakh drept un „violonist excepţional, cu o tehnică perfectă, frumoasă, cu tonuri ample”. „Are o reală fineţe şi maturitate muzicală, precum şi o personalitate nobilă”, a spus Oistrakh despre Antal Zalai, care cântă pe o vioară Antonius Stradivarius „ex-Garay” din 1733. Artistul s-a născut în Ungaria în anul 1981 şi a început pregătirea muzicală la Budapesta cu László Dénes şi Péter Komlós. Şi-a continuat studiile de vioară cu Pinchas Zukerman la Manhattan School of Music şi Kati Sebestyén la Conservatorul Regal din Bruxelles, câştigând la absolvire premiile „Lecrinier” şi „Darche”. De asemenea, a participat la cursurile Lordului Yehudi Menuhin, Shlomo Mintz, Isaac Stern, Erick Friedman, Tibor Varga şi Lewis Kaplan. De atunci, a câştigat 15 premii la competiţii internaţionale, precum: Competiţia Internaţională de Vioară „Rodolfo Lipizer”, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Competiţia Internaţională de Vioară „Regina Elisabeta” şi Competiţia Internaţională de Vioară „Paganini Moscova”.