Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor şi Universitatea Oradea lansează liceenilor și studenților din județul Bihor invitația de a participa la concursul de eseuri „Trăiesc, gândesc, îmi pasă”.

 

Concursul de eseuri are titlul „Țara Crișurilor ieri, azi și mâine” şi urmărește să aducă un omagiu lui Iosif Vulcanm, scriitor, poet, publicist și fondator al revistei Familia (1865, Budapesta), care a avut drept program răspândirea culturii române în Transilvania şi cultivarea limbii și a conștiinței naționale. 

 „Prin acest concurs dorim să stimulăm implicarea activă a tinerilor în viața culturală a ținutului bihorean și a regiunii Țării Crișurilor. Urmărim capacitatea de documentare, dar și gândirea creativă a tinerilor raportată la ținuturile natale. Ne propunem ca elevii și studenții să-și dezvolte capacitatea de cercetare, sintetizare a cunoștințelor și gândirea creativă, facilitând integrarea lor în spațiul cultural orădean. Urmărim, de asemenea, educarea gustului pentru trecutul istoric, pentru obiceiurile și tradițiile ținutului în care trăiesc, având ca scop final integrarea socială și acceptarea diversității etnice și culturale a Țării Crișurilor”, arată reprezentanţii muzeului.

Participarea presupune elaborarea unui eseu cu titlul „Tara Crișurilor, ieri, azi și mâine”, ținând cont și de genericul concursului, „Trăiesc, Gândesc, ÎMI PASĂ”. „Eseul elaborat nu trebuie să fie doar o pură documentare, ci trebuie să conțină și opinia personală a participantului despre trecutul, prezentul și viitorul Țării Crișurilor”, mai arată organizatorii. 

 

Condiţii de tehnoredactare

 Pentru că eseul câştigător va fi publicat în presă, cei care scriu trebuie să ţină cont de următoarele: eseul va fi elaborat în limba română, pe o foaie A4, maximum 5.000 de semne, redactat cu caractere Times New Roman 12, line spacing 1.5, aliniat justify. Eseurile vor fi trimise în format electronic, sub forma doc/docx pe adresa de e-mail pedagogiemuzeala@mtariicrisurilor.ro. Odată cu trimiterea lor, participanții trebuie să comunice numele, vârsta, școala, fotografia personală și acceptul ca acestea să poată fi publicate odată cu eseurile, în cazul în care vor fi câștigătoare. Lucrările vor fi evaluate de un juriu de specialitate și vor fi desemnate trei premii: I, II, și III. Premiul I: publicarea eseului câștigător și pe pagina de Facebook a muzeului, precum și o vizită gratuită la toate muzeele (Muzeul Țării Crișurilor, Muzeele Memoriale „Iosif Vulcan”, „Aurel Lazăr” și „Ady Endre” și Muzeul Orașului Oradea). Premiul II: publicarea eseului pe pagina de Facebook a muzeului și o vizită gratuită la două dintre muzee, la alegere, și premiul III: publicarea eseului pe pagina de Facebook a muzeului și o vizită gratuită la unul dintre muzee, la alegere.

Lucrările pot fi înscrise până în data de 22 martie 2022, iar anunțarea câștigătorilor va avea loc în data de 29 martie  (pe pagina de Facebook a muzeului, pe site și în presă).

Premierea se va face la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, în 31 martie 2022, cu ocazia împlinirii a 181 de  ani de la nașterea publicistului și scriitorului bihorean.