Concursul Internațional al tinerilor muzicieni de la Paris - Ion Lianu Popa, premiul I
Artistul Ion Lianu Popa, de numai 16 ani, din Oradea, a obținut premiul I la cea de-a VI-a ediție a Concursului Internațional al tinerilor muzicieni „Nouvelles Etoiles” de la Paris, Franța. La această competiție au participat 236 de concurenți din 45 de țări.
Anul școlar încheiat a fost cel mai de succes an de până acum în cariera artistică a tânărului artist orădean Ion Lianu Popa. După obținerea locului I la Concursul Național I.S. Bach de la Cluj-Napoca, a locului I pe țară la Olimpiadă și a Diplomei de Excelență în urma debutului cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, au urmat alte două mari realizări pentru tânărul artist orădean.
Cel mai recent succes al lui Ionică este titlul de laureat al premiului I la cea de-a VI-a ediție a Concursului Internațional al tinerilor muzicieni Nouvelles Etoiles de la Paris, Franța (Concours International de jeunes musiciens de talent Nouvelles Etoiles), care a avut loc la sfârșitul lunii iunie, competiție unde au participat 236 de concurenți din 45 de țări. Nouvelles Etoiles a fost fondat și organizat de Asociația Culturală Internațională ArtimA (cu sediul la Paris), cu sprijinul Conservatorului Jean Wiener din Bobigny, Grand Paris și Orchestra de muzică de cameră Bright Bows din Novossobirsk, Rusia. Obiectivul organizatorilor este de a promova schimburile culturale între Franța și alte țări, și de a sprijini dezvoltarea profesională a tinerilor muzicieni talentați din întreaga lume. Ionică a participat la secțiunea clarinet muzică clasică, juriul fiind format din profesori și muzicieni francezi și internaționali de renume. Laureații vor beneficia de masterclass-uri ținute de renumite personalități în domeniu.
Uniunea Muzicienilor Interpreți din România, organizație nonprofit și nonguvernamentală care sprijină excelența în muzică, acordă anual burse în valoare de 15.000 de euro tinerilor muzicieni cu înclinații artistice deosebite, muzică clasică și folclor, canto și instrumente. Candidații pentru Bursele UNIMIR trebuie să fie elevi sau studenți, cu vârsta între 12-26 de ani. Dosarul concurentului a trebuit să conțină, pe lângă datele personale, un CV și o recomandare din partea unei personalități în domeniu. În cazul lui Ionică, a fost o onoare ca această recomandare să fie scrisă de către o distinsă personalitate, care cunoaște îndeaproape evoluția și activitatea muzicală a artistului, și anume conf. univ. dr. Emil Vișenescu, solo clarinet și șef partidă la Orchestra Filarmonicii Naționale George Enescu din București. Au fost acceptate 100 de dosare, iar ulterior a urmat proba practică. Aceasta a constat în prezentarea în fața juriului a unui repertoriu compus din două lucrări reprezentative din stiluri sau epoci diferite. Ion Lianu Popa a interpretat Concertul nr.1 de Karl Maria von Weber, Partea I, respectiv Sonatina de Arnold Malcolm, părțile II și III, lucrări peste nivelul vârstei sale, pregătite împreună cu excelentul muzician, domnul profesor Puiu Călinescu, șef partidă clarinet la Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea. Acompaniamentul la pian a fost asigurat de talentata profesoară Ana Ruth Micula, care, de altfel, l-a acompaniat și la Olimpiada Națională de la Timișoara. Din juriu au făcut parte nume remarcabile în domeniul artei muzicale, printre care: soprana Felicia Filip, dirijorul Cristian Mandeal, prof. univ. dr. Viniciu Moroianu - solist concertist pian, prof. univ. dr. Gabriel Croitoru - solist concertist vioară, interpreta de muzică populară Floarea Calotă. Pe lângă aspectul financiar, bursierii vor fi în atenția UNIMIR, în vederea colaborării la două evenimente muzical-artistice cu vizibilitate la nivel național în anul școlar/universitar 2022-2023. În ciuda unor aspecte administrativ-organizatorice mai puțin plăcute, finalul a fost unul fericit, iar afișarea rezultatelor, chiar de ziua de naștere a lui Ionică, 26 iunie, când artistul a împlinit 16 ani, a făcut ca bucuria acestuia să fie maximă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.