Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria și Trupa Liliput a Teatrului Szgligeti s-au unit pentru a răspunde cu entuziasm provocării de a găsi moduri inedite prin care teatrul de păpuși să ajungă la micii spectatori, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuşi.

Sărbătorită în data de 21 martie, la nivel mondial, Ziua Teatrului de Păpuşi a fost punctată la Oradea de o mică paradă. Parada păpușilor și marionetelor, evenimentul prin care această zi a fost marcată, însoțită de muzică și veselie, a pornit de la sediul celor două trupe, de sub pasajul Vulturul Negru, iar personajele deja cunoscute copiilor și tinerilor care frecventează spectacolele de teatru au străbătut strada Vasile Alecsandri, poposind în Parcul 1 Decembrie.

Pentru a-l parafraza pe Paul Claudel, marionetele sunt cuvinte care acționează. Păpușile, prin această narațiune reală, pot întruchipa cotidianul la fel de bine precum pot aduce la viață basme și povești de demult - spunea Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, în mesajul scris cu ocazia Zilei mondiale a Teatrului de Păpuși 2021.

Astăzi, când provocările fără precedent cu care ne confruntăm continuă, această artă atemporală vine în întâmpinarea noastră cu fragilitatea, imaginarul și simbolistica ei. Deoarece fiecare obiect ne vorbește atunci când e animat, actorii păpușari ai celor două trupe au găsit ca intermediar porumbelul alb, prin care să transmită mesajul ce poartă cea mai mare importanță anul acesta: pacea.

Norocoșii copii care s-au alăturat pe parcurs paradei, dar și cei pe care alaiul de personaje i-a surprins în Parcul 1 Decembrie, au avut ocazia să interacționeze cu păpușile cărora le-au dat viață actorii celor două trupe de teatru și au primit câte un porumbel din origami, simbol al păcii și empatiei.

Trupa Arcadia și Trupa Liliput au găsit mijloace de expresie comune pe care să le transforme în instrumentele unui limbaj universal, prin care să trasmită un îndemn pozitiv celor mai mici spectatori.