Ziua de 18 noiembrie 2011 va rămâne o zi de meditaţie pentru elevii şi dascălii Şcolii din Popeşti. Activitatea culturală dedicată evocării personalităţii celui care a fost prof. dr. Constantin Mălinaş (fost cadru didactic al şcolii), organizată în sala festivă a instituţiei de învăţământ de către Asociaţia Morăriţa din Oradea prin întâlnirea publică a redactorilor revistei Familia Română din Baia Mare, cu familia Mălinaş - mama dascălului, scriitorului, redactorului şi omului de cultură -, însoţită de sora lui din satul Ciutelec, doamna Otilia, şi alte personalităţi culturale bihorene, care l-au cunoscut şi preţuit. Am reţinut din vorbirea celor prezenţi câteva idei pentru motivarea propunerii de atribuire a numelui prof. dr. Constantin Mălinaş Şcolii din Popeşti, exprimate public auditoriului, în acest cadru.

Gheorghe Ciobai - preot, Biserica Albă din Marghita: Profesorul dr. Constantin Mălinaş a fost descendent dintr-o veche familie nobiliară din Transilvania, aceea a Bruckentalilor de Vest, cu o mare aplecare spre carte, respectând tradiţia culturală a înaintaşilor şi în ton mereu cu preocupările culturale ale părinţilor şi fraţilor. Întreaga viaţă şi-a dedicat-o studiului aprofundat al vechilor valori culturale româneşti, în general, şi bihorene în special. Preocupat de istoria iluminismului românesc din Transilvania şi corifeii acestuia, indiferent de strana din care proveneau, a fost fascinat de clasicii literaturii române şi universale cărora le-a dedicat studii savante. Profesorul dr. Constantin Mălinaş a rămas cunoscut ca un bibliotecar de vocaţie, care a publicat numeroase cărţi şi zeci de studii în domeniile bibliologiei şi biblioteconomiei. A fost, de asemenea, un expert atestat în domeniul manuscriselor şi al cărţilor vechi. Acum, când sărbătorim 150 de ani de la înfiinţarea ASTREI la Sibiu, vom aminti faptul că bunicul său după mamă - Ioan Mierea, la data de 15 septembrie 1921, a primit diploma de membru pe viaţă al Astrei, semnată de preşedintele Andrei Bîrseanu, secretarul Romul Simu şi prevăzută cu sigiliul oval. De menţionat faptul că acesta este un document extrem de rar, după ştiinţa noastră, singurul găsit până acum în Bihor.

Ioan Giarca - profesor, directorul Grupului Şcolar Industrial Popeşti: Ne surprinde plăcut iniţiativa şi demersul Asociaţiei Morăriţa privind atribuirea numelui fostului dascăl al şcolii prof. Constantin Mălinaş drept patron spiritual, pentru identificarea şi recunoaşterea prestigiului prezent şi viitor al şcolii noastre. Ne mândrim că în acest an am numărat împlinirea a cincizeci de ani de învăţământ liceal în Popeşti, o realitate unică pe Valea Bistrei, care ne obligă la o adordare tot mai serioasă a actului de învăţământ. Procedura juridică a legalizării noii denumiri a şcolii detaliată explicit de d-na inspector prof. Adela Porge de la I.S.J. Bihor, vrem să o parcurgem în perioada următoare împreună cu elevii şi cadrele didactice. Este o provocare frumoasă pentru noi, pe care o salut în faţa familiei Mălinaş, aici de faţă, astăzi, la omagierea în şcoala noastră a acestei exemplare personalităţi didactice şi culturale, prof. dr. Constantin Mălinaş! 

Laura Mălinaş - învăţătoare pensionară, mama prof. dr. Constantin Mălinaş: Dragi elevi, ţin foarte mult să mulţumesc celor care m-au invitat şi pentru că aveţi dorinţa ca prin numele şcolii să aveţi un nou îndemn în munca cu cartea. Aşa cum la băiatului meu, Titel, i-a plăcut cartea, fiind nedespărţit de ea, că a fost proză, istorie sau geografie, dar a citit foarte mult! Vă îndemn şi pe voi, dragi elevi, să citiţi şi să învăţaţi! Cartea este cel mai bun şi devotat prieten al omului, în ea găseşti tot ce doreşti în viaţă, din carte învăţăm răbdarea, înţelepciunea. Din tot sufletul meu de mamă (plânge!), care a pierdut un copil, care mi-a fost tare drag... Şi nu pot face să nu îl plâng, oricât aş vrea (plânge!)... că o avut aşa vorbe mângâietoare: Da, mamă, aşa om face, mamă, aşa-i bine, aşa-i frumos, mamă... Şi el întotdeauna a căutat calea cea bună şi de aia eu l-am iubit aşa de mult! Noi, toată familia, suntem legaţi de satul Popeşti, şi eu am fost aici învăţătoare şase ani! Vă mulţumesc încă o dată din tot sufletul pentru această zi de trăire înălţătoare, pentru această mângâiere a unei mame de 91 de ani!

Tiberiu MORARU - preşedintele Asociaţiei culturale MORĂRIŢA: Colaborarea şi prietenia familiei profesorului MĂLINAŞ sunt repere generoase între două hotare ale timpului. Amintirea clipelor frumoase când îi aşteptam pe domnul profesor însoţit de distinsa lui doamnã la o clãtitã şi o canã cu vin bun de Popeşti, cu poveşti simple rostite molcom în graiul specific Vãii Bistrei, drumurile dragi cãtre Maramureşul Istoric, mai târziu cãtre Baia Mare împreunã cu feciorul meu Radu, astãzi le oprim în suişul dealului de odihnã al Mãnãştiurului în Cluj...Evocarea personalitãţii profesorului MÃLINAŞ la Popeşti, locul unde a ţinut catalogul generaţiilor liceenilor de faimã ai şcolii, poate însemna pecetea de valoare atribuitã şcolii din Popeşti, prin numele său ! Cu siguranţă, vor fi multe provocãrile legate de personalitatea multiculturalã a profesorului Mãlinaş, prin care şcoala din Popeşti va creşte! Spre folosul şi cinstea elevilor, a dascãlilor şcolii, a întregii comunitãţi  popãscane!

Vasile ILICA - Scriitor -Oradea-Cernãuţi: Evocarea personalitãţii omului de culturã prof. dr. C-tin. Mãlinaş aici la Popeşti, în şcoala pe care a slujit-o ca dascãl, este un act de mare cinste. Am fost un colaborator apropiat de domnul profesor. Ne-am bucurat împreunã când a fost numit director la Casa de culturã a Sindicatelor, la Direcţiea Judeţeanã de culturã, la Biblioteca Judeţeanã Gheorghe Şincai. Ne-am întristat când munca şi râvna lui profesionalã au fost minimalizate, interpretate politic, neînţelese...Apoi în plin avânt creeator, când edituri de prestigiu din ţarã se întreceau să-i publice cărţile, a venit boala, care la încercat aprig. Am trudit alãturi în perioada orãdeanã a revistei Familia Românã(1999÷2005). Prin simpozioanele internaţionale ale revistei, a polarizat minoritatea româneascã din jurul României sã foloseascã şi sã dezvolte aceastã tribunã de comunicare. De la Chişinãu la Vârşeţ, de la Sydnei în Maramureşul Istoric şi în toatã Europa, revista a devenit prin munca profesorului Mãlinaş, o familie română tot mai trainică, mai închegatã. Întâmplãtor, ultima lui exprimare publică redactatã pe patul de suferinţă, rãmâne prefaţa la cartea mea:,,Bucovina abandonatã"... Prezenţa mea la şcoala din Popeşti, susţine demersul atribuirii ilustrului nume al mai bogatei culturi române- profesor dr. Constantin MĂLINAŞ - celei mai prestigioase şcoli de pe Valea Bistrei. Din cărţile mele cu tematică referitoare la situaţia minorităţii româneşti din Regiunea Cernăuţi prezentate astăzi elevilor, alături de titlul menţionat, câte două exemplare din cartea: „Martiri şi mărturii din Nordul Bucovinei" şi „Momente din istoria zbuciumată a Bucovinei" prin grija Asociaţiei Morăriţa vor fi donate bibliotecii acestei şcoli. Vă mulţumesc !

Ion Botoş - Preşedintele Fundaţiei DACIA - Maramureşul Istoric -Ucraina, membru în colegiul de redacţie al revistei Familia Română, redactor Radio România: Doresc să vă salut în numele redactorului şef al revistei Familia Română, dr. Teodor Ardelean. Ceea ce s-a dovedit astăzi aici la dumneavoastră, iniţiativa ca pe viitor această instituţie de învăţământ să poarte numele profesorului Constantin Mălinaş, este un noroc foarte mare pe care poate nu îl puteţi înţelege acum. Odată vă spun că fondatorul revistei Familia Română va rămânea pentru totdeauna profesorul Mălinaş. Este cea mai populară şi mai popularizată revistă din lume. Practic, este cunoscută în toată lumea unde trăiesc români. De asemenea, şcoala dumneavoastră va avea acest model de popularizare, de comunicare cu românii din toată lumea. Eu, personal, l-am cunoscut pe Constantin Mãlinaş - a fost un bun prieten al românilor din Ucraina, şi al familiei. Totodată, l-am recunoscut ca unul dintre cei mai mari români din această ţară. Să mă credeţi că eu cunosc foarte multe personalităţi atât din ţară cât şi dinafară, dar aşa un suflet mare de român nu mai există în România ! Aş dori să vă transmit şi salutul Comunităţii Româneşti din Ucraina, al preşedintelui ei, dr. Ioan Popescu. La întâlnirea de săptămâna trecută cu ministrul de externe al României dl. Teodor Backonski la Kiev, a declarat că România nu are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina - acest lucru confirmă că relaţiile noastre se vor îmbunătăţi. Eu provin dintr-o localitate numită Apşa de Jos, una dintre vechile aşezăminte ale Maramureşului Istoric, unde trăiesc aproape zecemii de oameni, unde a exitat Mănăstirea Peri, prima episcopie ortodoxă română din ardeal, care avea jurisdicţie până aici la dumneavoastră în Bihor, la Mănăstirea Voivozi. Este unul dintre argumentele care ne-au determinat astazi să propunem oficial Primăriei Popeşti şi Consiliului Local înfrăţirea satului Apşa de Jos cu satul Popeşti, a şcolii dumevoastră, cu şcoala noastră. Acest lucru şi spre cinstirea profesorului Mălinaş !

Anton Victor RAŢ - Preşedintele Fundaţiei Franco-Române Oradea: Mă simt aici cu dumneavoastră ca în familia Mălinaş. În primul rând doresc să mă adresez mamei. Sunt emoţionat pentru că acest mare român, acest mare francofon pe care a dat Dumnezeu sa-l cunosc, pentru mine şi asociaţia pe care o conduc a însemnat foarte mult. Prin sfaturile competente şi susţinerea acordată din poziţia de consilier municipal, ne-a direcţionat mulţi ani drumul şi evoluţia asociaţiei. Voi fi alături de Asociaţia Morăriţa la realizarea plăcii şi efigiei care se doreşte aşezată anul viitor pe casa natală, la pregătirea bustului Profesor Mălinaş, care doresc să fie dezvelit la începutul anului viitor şcolar aici, la Popeşti, dacă iniţiativa extraordinară de botezare cu numele său acestei şcoli, se va împlini. Sunt impresionat de organizarea aceastei activităţi culturale de excepţie în şcoala dumneavoastră, de prezenţa redacţiei Familia Română din Baia Mare, a familiei Mălinaş, a dumneavoastră a tuturor elevilor, dascălilor şi invitaţilor!   

Adrian MAGA - Profesor, Primarul Comunei Popeşti: Comunitatea noastră a primit cu emoţie vizita şi dorinţa de înfrăţire dintre satul Apşa de Jos din Maramureşul Istoric - Ucraina şi satul Popeşti din Bihor exprimată la sediul primăriei noastre. Argumentele istorice prezentate - legătura voievodală şi prin credinţă de la colţul cu Meri la colţul cu Peri, atestată cu acte oficiale încă de acum şase sute de ani -, posibilităţile de a cultiva o legătură sinceră şi frăţească cu românii din Maramureşul Istoric, sunt provocări pe termen lung ale comunităţii. Am adresat mesagerului acestui mesaj de înfrăţire, dr. Ion BOTOŞ, invitaţia de a fi prezent la Serbările de iarnă pe Valea Bistrei, însoţit de grupul folcloric al şcolilor româneşti din Apşa de Jos, o reprezentanţă a  primăriei din Apşa, iar noi le vom întoarce vizita oficială în luna ianuarie 2012. Sunt onorat în calitate de cadru didactic şi voi susţine demersurile administrative necesare pentru înfăptuirea propunerii de atribuire numelui „Profesor dr. Constantin MĂLINAŞ" şcolii din Popeşti. Cu toţii, organizatori şi invitaţi, ne-am deplasat la casa natală a profesorului MĂLINAŞ, în satul Ciutelec. A fost prinsă pe faţada casei în locul stabilit de familie, o frumoasă jerbă omagială cu textul: „În amintirea profesorului dr. Constantin MĂLINAŞ"... Peste neaua iernii în data de 24 februarie 2012 la doi ani de la trecere, în locul jerbei de flori, se doreşte prinderea unei plăci comemorative, poate chiar cu efigia domnului profesor şi un text stabilit de comun acord cu familia. Ca o lacrimă întru mereu aducerea aminte, acestui fiu deopotrivă al familiei, al întregii Văi a Bistrei, al Bihorului şi culturii neamului românesc! Doamne Ajută!

Nota Bene: Mulţumiri speciale directorului profesor Ioan GIARCA, de la  Grupului  Şcolar  Industrial  Popeşti, pentru modul exemplar de organizare a întregii activităţi, S.C. TEŞAN PREST S.R.L. susţinătoarea transportului delegaţiei orădene, dr. Teodor ARDELEAN directorul revistei Familia Română din Baia Mare pentru concepţia, consilierea şi realizarea parteneriatului Morăriţa - Dacia, doamnei Simona MOLNAR pentru dedicaţia poeziei recitate, măicuţei profesorului MĂLINAŞ, doamnei Lia, sora profesorului MĂLINAŞ, ambasadorul familiei pentru tot ce a fost şi va fi ! Mare mulţămită - vorba prietenului dr. Ion BOTOŞ!

Tiberiu MORARU