Cea mai importantă expoziţie de artă contemporană din această parte a Europei a fost vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor vineri, 11 octombrie.  Trienala internaţională de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint” a ajuns la a zecea ediţie şi este organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl (Polonia) începând cu anul 1993.

Expoziţia prezintă 83 de creaţii dintre cele 99 de lucrări realizate de 70 de artişti plastici din Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Trienala este un eveniment la care România participă începând din anul 2003, prin Muzeul Ţării Crişurilor, curator al expoziţiilor fiind criticul de artă Aurel Chiriac, directorul instituţiei muzeale. Trienala internaţională de pictură „Pătratul de argint” este o întâlnire a pictorilor din aceeași regiune carpatică, respectiv din cinci țări diferite – Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. După cum spune prof. Janusz J. Cywicki, directorul Galeriei de Artă Modernă din Przemyśl şi coordonator al manifestării, dar şi cel care a pus bazele acestui proiect artistic, Trienala are ca scop construirea unui sentiment de comunitate între națiuni. „Trienala a fost prima inițiativă culturală internaţională de amploare gândită cu scopul de a promova şi a documenta tendinţele actuale ale artei din regiunile de frontieră ale celor cinci ţări participante. Până în anul 2003, manifestarea a fost bienală, după care s-a decis ca evenimentul să fie organizat o dată la trei ani. Scopul principal al proiectului este să învăţăm despre munca artiştilor care trăiesc dincolo de granițe. Trienala Internaţională de Pictură a Regiunii Carpatice «Pătratul de Argint» este acum cea mai mare manifestare artistică contemporană din Europa”, precizează Janusz J. Cywicki. Trienala beneficiază de patronajul preşedintelui Republicii Polone, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al conducătorului Provinciei Podkarpackie, al primarului oraşului Przemyśl, dar şi al celor mai importante galerii de artă poloneze din regiunile Rzeszów şi Krosno şi, din 2012, al celei din Kielce.

Parteneri sunt, şi la această ediţie, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Galeria „Vychodoslovenska” din Košice şi Galeria „Sariśska” din Prešov (Slovacia), Academia de Arte Plastice din Liov (Ucraina), Muzeul „Modem” din Debrecen, Muzeul „Herman Ottó” şi Galeria de artă din Miskolc (Ungaria). Din 2003, din juriul internaţional a făcut parte şi criticul de artă orădean Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, care a fost şi curator pentru România al Trienalei. La această ediţie, a fost lansat Premiul Special pentru personalitate artistică remarcabilă, unde au fost selecţionaţi, la propunerea curatorilor din fiecare ţară participantă, în total cinci personalităţi, iar câştigător a fost declarat pictorul orădean Teofil Ştiop, a cărui lucrare este deja în patrimoniul statului polonez, în colecţia Muzeului de Artă Contemporană al Parlamentului Poloniei. Printre premianţii Trienalei din 2018 s-a mai numărat şi artistul român Nicolae Suciu, căruia i-a fost decernată o menţiune de onoare. România este reprezentată prin cinci artişti plastici, admişi de un juriu polonez: Gabriela Bohnstedt Gavrilaş, Teodora Laura Ghinea, Gabriela Luciana Kiraly, Adriene Greti Papiu şi Nicolae Suciu. Slovacia vine cu creaţii ale pictorilor Henrich Broniszewski, Eva Moflárová, Stanislav Šalko, František Turcsányi, Vajs Vladimír, Vladimíra Vajsová şi Emilia Zavacka.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 10 noiembrie.