„Destinul unui evreu comunist într-o democrație populară” - O carte cutremurătoare
Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” a găzduit luni, 20 martie, lansarea cărții lui Adalbert Rosinger, „Destinul unui evreu comunist într-o democrație populară”, un dialog, peste decenii, al autorului cu fiica sa, Veronica Rozenberg (Rosinger).
„Este o carte cutremurătoare, pentru că este o carte mărturie. Aici nu vom găsi virtuți stilistice și nici virtuți literare, pentru că această carte propune o mărturisire despre destinul unui om. Un intelectual care a crezut în această fantasmă, care este comunismul. Acesta încearcă să îi explice fiicei sale cum a putut crede într-o ideologie absolut abominabilă, mincinoasă și criminală”, a spus scriitorul Ioan F. Pop, custodele Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”.
Cartea prezintă momente semnificative din viața lui Adalbert Rosinger, evreu comunist militant, originar din Oradea și strămutat la București. Memoriile acestuia au fost scrise în ultimii trei ani de viață, între 1978 și 1981, după ce a părăsit România și a ajuns în Israel.
„Adalbert Rosinger a fost practic ostatic sub trei dictaturi, o consecință a destinului pe care în parte și l-a ales, aderând în tinerețe alături de ceilalți tineri evrei transilvăneni la mișcarea comunistă. În anul 1941 a fost închis în Lagărul de la Târgu Jiu. A rămas internat un an, după care, în anul 1942, împreună cu alți deținuți evrei, considerați simpatizanți comuniști, au fost transferați în diferite lagăre de muncă din Transnistria”, povestește Veronica Rozenberg.
Cristina Pușcaș, muzeograf, recomandă această carte, mai ales orădenilor și studenților pentru a înțelege ce înseamnă manipularea: „Această carte, lansată în orașul de pe Criș, este o carte mărturie, o carte de istorie, a ceea ce s-a întâmplat în Oradea în perioada interbelică. Este foarte interesant cum autorul a relatat viața orădeană dintre cele două războaie mondiale, experiența dumnealui, ce a însemnat această doctrină și ce a însemnat manipularea”.
Ediția îngrijită, cu postfață de Raluca Lazarovici Vereș și prefață de Mihaela Gligor, a apărut la Editura Ratio et Revelatio, Oradea, în 2022. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Ratio et Relevatio sau la numărul telefon de 0720/ 545.853 ori achiziționată de la Libraria Humanitas.
Diana Mădălina CRISTEA, Jurnalism, anul II
Comentarii
Nu există nici un comentariu.