Drumul de la realitate spre iluzie este pavat cu oglinzi
Ieri, în prezenţa PS Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a fost inaugurată, la Muzeul Ţării Crişurilor, prima expoziţie personală semnată de artistul vizual lect. univ. drd. Adina Vesa-Trif, intitulată "Oglinda, realitate şi iluzie". Expoziţia susţine plastic demersul teoretic al lucrării de doctorat profesional în arte vizuale cu acelaşi titlu coordonată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac şi reflectă, într-o viziune personală, antinomia realitate - iluzie, creată de oglindă. În cadrul ei, se regăsesc zece lucrări realizate din materiale neconvenţionale şi expuse într-o formulă instalaţionistă.
Expoziţia este partea concretă de creaţie artistică, ce încununează teza de doctorat profesional în arte vizuale pe care Adina Vesa-Trif o va susţine public, la sfârşitul lunii septembrie, la Facultatea de Arte Vizuale din Timişoara, sub coordonarea prof. univ. dr. Aurel Chiriac. Potrivit acestuia, "Oglinda, realitate şi iluzie" este o expoziţie cu valoare de experiment, care propune o viziune personală asupra metaforei oglinzii. În cadrul expoziţiei se regăsesc trei serii de lucrări: una care mizează pe compoziţii, în care cuvântul criptat în formă este decriptat cu ajutorul oglinzii în care se reflectă; a doua serie de lucrări valorizează calitatea originară a oglinzii, adică reflexia simetrică a formei, autoarea propunând aici instalaţii de mici dimensiuni, care prin oglindire întregesc forma, şi, în fine, a treia serie de lucrări, care vizează transformarea spaţiului dintr-o realitate tridimensională într-una bidimensională. „Ideea de ansamblu a expoziţiei - argumentează artistul vizual Adina Vesa-Trif, se bazează pe substratul ce-l constituie simbioza obiect-oglindă. Prezenţa oglinzii în lucrările expuse are rolul de a-şi depăşi condiţia de obiect ce oferă o simplă informaţie cu privire la aspectul vizibil al formei exterioare. Ea devine un instrument vizionar care caută să pătrundă dincolo de aparenţă, punând în prim plan latura ascunsă, nepalpabilă, criptată în formă. Faptul că privindu-ne într-o oglindă ne putem afla în două spaţii diferite în acelaşi timp reprezintă o iluzie; însă este o realitate faptul că putem descifra prin intermediul oglinzii un înţeles într-un lucru aparent fără sens", concluzionează artista Adina Vesa-Trif.
Expoziţia rămâne deschisă timp de o săptămână, la Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul Baroc - B-dul Dacia nr. 1-3).
Oglinda reprezinta rugaciunea pentru parintii nostri, care se reflecta in copiii nostri.
Ma bucur ca nepoata mea, Adina, prin realizarile ei, in domeniul artelor plastice, continua munca tatalui ei, prof. Vasile Trif. FELICITARI !
Ma bucur ca nepoata mea, Adina, prin realizarile ei, in domeniul artelor plastice, continua munca tatalui ei, prof. Vasile Trif. FELICITARI !
Felicitari pentru puterea de a da forma trairii miraculoase, in care te recunosti pe de-antregul !
Felicitari pentru puterea de a da forma trairii miraculoase, in care te recunosti pe de-antregul !
Fie ca aceasta prima expozitie personala a lect. univ. drd. Adina Vesa-Trif sa faca parte dintr-un lung sir de expozitii menite sa ne ofere noi intelesuri ale unei realitati lipsite, uneori, de orice inteles.