Pornind de la faptul că între geografie şi arta militară a fost mereu o relaţie strânsă, instrumentele de orientare în teren şi hărţile fiind indispensabile oricăror exerciţii militare şi având ca mobil Centrul Nato din Oradea, doi dintre foştii doctoranzi ai Facultăţii de Istorie şi Geografie au lansat ieri două cărţi scrise pe baza propriilor lucrări de doctorat.

Lansarea a avut loc la Biblioteca Universităţii din Oradea, de la ora 12.00, în prezenţa a aproximativ 70 de persoane, a autorilor, a prorectorului Sorin Şipoş, a prof. univ. dr. Nicolae Josan şi a prof. univ. dr. Alexandru Ilieş. Primul care a luat cuvântul a fost Sorin Şipoş, care a subliniat actualitatea temelor pe care cele două lucrări le abordează şi inderdisciplinaritatea cercetărilor. Prima carte, "Evoluţia Alianţei Nord-Atlantice văzută geopolitic şi geostrategic", semnată de Marian Dincă, a fost prezentată de coordonatorul lucrării, Nicolae Josan. "Lucrările care tratează subiecte precum geopolitica sunt dificil de realizat, pentru că înainte de 1989 această disciplină a fost interzisă în România. Cartea porneşte de la faptul că între geografie şi arta militară a fost mereu o relaţie strânsă, întrucât activităţile militare nu se puteau desfăşura decât într-un mediu real, geografic. Foarte important este că această carte nu se adresează numai militarului, ci şi cititorului care nu cunoaşte prea multe despre subiect şi pe care îl cucereşte pas cu pas", a spus Nicolae Josan, care a fost completat apoi de Marian Dincă: "Am încercat să urmăresc evoluţia în timp a Alianţei Nord Atlantice şi, pe baza cercetărilor făcute, să identific trei posibile scenarii de viitor al acesteia".

Geografia dincolo de date şi cifre

A doua lucrare de doctorat devenită carte a fost "NATO & Securitatea Umană", semnată de Alexandru Kiş, lucrare care a fost prezentată de prof. univ. dr. Alexandru Ilieş. "Geografia nu este, aşa cum mulţi cred, doar o colecţie de date, cifre şi denumiri. Geografia ne pune în faţă sisteme şi subsisteme la care trebuie să le găsim metode şi mijloace de interpretare şi înţelegere. Unele dintre aceste "key"-uri ne sunt oferite în această carte pentru care Alexandru Kiş merită lăudat. Lucrarea se remarcă, în primul rând, prin studiile din teren din teatre de operaţiuni cum au fost cele din Angola, Kosovo sau Afganistan. Din aceste experienţe, autorul a reuşit să extragă părţile ştiinţifice şi să le aştearnă pe hârtie. Un alt lucru asupra căruia fostul doctorand face lumină în lucrarea sa îl reprezintă relaţia dintre componenta militară şi cea civilă a NATO", a spus, printre altele, coordonatorul lucrării. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Departamentul de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului şi Editura Universităţii din Oradea.