Universitarii orădeni Florin Ardelean și Gabriel Moisa au realizat împreună o antologie, intitulată „Marea Unire. Ecouri în presa culturală din Oradea-Mare (1920-1943): „Familia” și „Cele Trei Crișuri”. Cartea a fost lansată vineri, 9 noiembrie, în Băile Felix.

 

Volumul a apărut la Editura Muzeului Țării Crișurilor, 2018, și cuprinde articolele din cele două publicații culturale amintite, semnate atât de persoane mai puțin cunoscute din presa locală, cum ar fi George Bota sau Alexandru Ciura, până la personalitățile vremii, printre care Nicolae Iorga, Constantin Kirițescu sau acad. Alexandru Lapedatu.

În Prefața cărții, intitulată „Memoria colectivă și Marea Unire”, Florin Ardelean indică, pe parcursul celor 23 de ani parcurși, percepția publică despre evenimentul cardinal al istoriei noastre contemporane: Unirea de la 1918.  

„Dacă tot ne aflăm la 100 de ani de la Marea Unire, hai să vedem care au fost ecourile Unirii la generația care a făcut Unirea, dar și imediat în anii următori, până la cel de-Al Doilea Război Mondial. Cartea este foarte importantă, pentru că este și un instrument de lucru. Cititorul are ocazia să descopere aceste articole într-o singură carte și nu este obligat să caute prin colecțiile celor două publicații, pentru a depista aceste articole”, ne-a declarat Florin Ardelean.

Articolele prezente în volum au fost reproduse din „Familia” și „Cele Trei Crișuri” de către Mădălina Irina Sim, studentă la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (Specializarea Jurnalism) și Alexandra Țimbruș, studentă la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (Specializarea Istorie), Universitatea din Oradea.

Cartea a fost lansată vineri, 9 noiembrie, la Hotelul Internațional din Băile Felix. Volumul va putea fi procurat începând de săptămâna viitoare de la Muzeul Țării Crișurilor sau de la muzeele memoriale ce aparțin de instituția muzeală orădeană.