Ediţia a VIII-a, la Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Festivalul Naţional de Artă Naivă
După şapte ediţii încununate de succes, Festivalul Naţional de Artă Naivă îşi continuă parcursul cu noi expoziţii care vor fi găzduite de Muzeul Ţării Crişurilor. Anul acesta festivalul va debuta în data de 14 octombrie.
Asociaţia Artiştilor Naivi din România îi invită şi în acest an pe iubitorii de frumos la Festivalul Naţional de Artă Naivă. Vernisajul de inaugurare va avea loc joi, 14 octombrie, de la ora 17.30, la Muzeul Ţării Crişurilor. Alături de artişti, de oficiali şi de publicul spectator, la eveniment vor fi prezenţi studenţi ai Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Oradea, care vor susţine un recital, dar şi o trupă de amatori din comuna Roşia care vor asigura o reprezentaţie de teatru ţărănesc (teatru nescris).
Anul acesta partenerii principali al festivalului sunt Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor şi APTOR (Visit Oradea). De asemenea, parteneri în acest ambiţios proiect cultural sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Revista Familia, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.
„Arta naivă românească se concentrează într-o matrice formativă singulară, cu mici excepţii, ce generează farmecul inconfundabil al acestei arte frumoase. Alchimia din care se plămădeşte arta naivă românească se zămisleşte şi se regenerează continuu, privitorul redescoperind mereu ceva nou, fără a eluda definitiv complexitatea ideatică a acestei arte. În stilul lor particular, artiştii naivi români şi-au creat propriul Rai. Un fel de Eden personalizat, unde artistul domină o lume mirifică de plante, animale şi oameni, fiind simultan creator şi păcătos ce a încălcat porunca de a mânca din pomul cunoaşterii. La unii, creaţiile au virat spre caricatural, reprezentând metehnele satului sau comediile de situaţii întâlnite în viaţă, la alţii, concepţia de tip popular a artei naive se împleteşte cu ludicul sau cu ezotericul, iar alţii au rămas pur şi simplu... naivi, zugrăvind cu o puritate dezarmantă tot ceea ce îi înconjoară. Rezultatul tuturor acestor „stiluri” este un luxuriant paradis de personaje, distribuite generos în imagini inspirate direct din realităţile pământeşti, pe care firea curioasă a artiştilor naivi le înregistrează ca elemente constitutive ale Raiului lor personal”, transmite Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, iniţiator şi dezvoltator al festivalului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.