Elevi şi oameni de cultură la Biblioteca Judeţeană - Aniversarea revistei "Cele trei Crișuri"
Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" a găzduit marţi, 21 aprilie, o manifestare cultural-ştiinţifică dedicată împlinirii a 95 de ani de la apariţia primului număr al revistei "Cele Trei Crişuri". Prof. univ. dr. Viorel Faur, prof. univ. dr. Antonio Faur, Miron Blaga și profesor Cristina Marian, director al Colegiului Naţional Mihai Eminescu, au prezentat comunicări în cadrul evenimentului.
Marţi, îm Amfiteatrul Bibliotecii "Gheorghe Şincai", oameni de cultură, alături de elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu, au participat la o manifestare culturală dedicată împlinirii a 95 de ani de la înfiinţarea revistei "Cele Trei Crişuri".
În deschiderea evenimentului, managerul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Bihor, Lucian Silaghi, a vorbit despre importanţa acestei reviste în istoria culturii din judeţul nostru. Managerul a subliniat că, deşi destinul revistelor culturale este de multe ori nedrept, şi le pune sub semnul efemerului, revista "Cele Trei Crişuri" a împlinit principalele criterii necesare continuităţii şi recunoaşterii în timp, de la spiritualitatea pe care o exprimă, la calitatea incontestabilă a omenilor din spatele textului şi până la prezentarea grafică, cea mai bună dovadă în acest sens fiind durabilitatea acesteia.
De asemenea, Lucian Silaghi a promis finanţare din partea insituţiei pe care o conduce, pentru următorul număr al revistei. Despre importanţa publicaţiei, despre contextul în care aceasta a lua fiinţă şi despre oamenii care au contribuit la funcţionarea ei au vorbit prof. univ. dr. Viorel Faur, prof. univ. dr. Antonio Faur, Miron Blaga și prof. Cristina Marian, director al C.N. Mihai Eminescu. Poate cel mai mare câştig al manifestării a fost acela că în sală au foste prezenţi adolescenţi, un important mesaj cultural fiind transmis astfel către tânăra generaţie.
Apariţia revistei a constituit un eveniment cultural cu mare ecou în primii ani ai perioadei interbelice. Spre vestul românesc s-a îndreptat, în 1919-1930, o autentică acțiune de culturalizare, de înlăturare a unor consecințe ale trecutului. Unul dintre instrumentele acestei campanii a fost înființarea Marii Reuniuni "Cele trei Crișuri" (cea mai importantă asociație culturală din Bihor în cele două decenii interbelice), care, la rândul ei, a editat prima serie a revistei "Cele trei Crișuri", condusă cu autoritate de colonelul George Bacaloglu, venit de la București ca să sprijine progresul cultural al acestor locuri. Revista a apărut la Oradea (din 15 aprilie 1920) până în anul 1940, fiind - alături de revista "Familia"- unul dintre factorii culturali de respirație națională. Cea de-a doua serie a revistei a fost scoasă, în aprilie 1990, de către un colectiv de redacție al cărui director a fost dr. Viorel Faur și redactor responsabil, poetul și ziaristul Miron Blaga. În anul 2000 tânărul universitar dr. Antonio Faur a preluat conducerea publicaţiei. Printre cei care au semnat articole de-a lungul vremii în această revistă s-au aflat nume ca: Ioan Lupaş, Nicolae Iorga, Silviu Dragomir, Octavian Goga, Simion Mehedinţi, Vasile Pârvan, Eugen Lovinescu sau Roman Ciorogariu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.