„Dorul” este o stare sufletească specială, pe care o încearcă cel care își dorește să fie mereu alături de cei dragi...

 

„Dor” este cuvântul cheie al relațiilor dintre membrii familiei, motiv pentru care, în cadrul evenimentului organizat la Oradea cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, acest cuvânt a constituit tema poeziilor recitate de participanți la sediul Bibliotecii virtuale „Elit”. Activitatea a avut ca scop evidențierea valorii și importanței familiei și s-a derulat prin proiectul „Cetățeni activi la puterea a treia”, coordonat de ing. Miorița Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea şi membru al Parlamentului Seniorilor din România.

Invitat special, comisarul-şef Ioana Indrieș, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Bihor, a vorbit despre avantajele și frumusețea conviețuirii membrilor de familie, prin respect reciproc și bună înțelegere în creșterea și educarea copiilor. De asemenea, Ioana Indrieș a scos în evidență atitudinile membrilor familiei care provoacă disfuncții, agresiuni și violențe grave, atitudini negative care perturbă, ocazional sau definitiv, ambianța vieții de familie.

Este știut că familia s-a dovedit a fi una dintre cele mai vechi și stabile forme de comunitate umană, un nucleu care s-a bazat pe dragostea membrilor și pe dorul de a fi și a trăi împreună, cu bucurie și încredere. Evenimentul a continuat cu frumoase momente poetice, prilej cu care au recitat din volumele proprii poeții Aurel Horgoș, Hetes Pascu, Rodica Denuț și Ioana Precup.

Evocând, în special, nașterea în luna mai a poeților Lucian Blaga și Tudor Arghezi, au prezentat și recitat din versurile poeților: prof. Viorica Vesa, Aneta Cozma, Cristina Cioară și Maria Popa. Gazda evenimentului a fost prof. Mirela Silaghi, directoarea Bibliotecii virtuale „Elit”.

 

„Fiecare persoană - un titlu”

Un inedit proiect, care va fi lansat în viitor și cu mare atractivitate a cititorilor bibliotecii, este inițiat de prof. Mirela Silaghi. Este vorba despre un proiect inovativ și interesant, prin scopul generos urmărit: și anume acela de a asigura o relaționare între persoanele comunității și, mai ales, de a scoate în evidență personalitățile, activitățile și talentul diferențiat, pe domenii, al acestor persoane.

Consiliul Județean a aprobat, cu unanimitate de voturi, transferarea prin donație către un ONG a celor 22.340 de volume existente în patrimoniul sucursalei din Bulevardul Dacia a Bibliotecii Județene, desființată în urma unei hotărâri adoptate la finele anului trecut. Asociația Biblioteca Virtuală Elit este o persoană juridică română, non profit, care are ca scop principal digitizarea cărților existente precum și a altor colecții, arhivarea documentelor pentru beneficiari publici și privați.

De asemenea, prevede ca obiectiv de activitate și organizarea de expoziții de carte, lansări de carte, conferințe, ateliere de învățare a artei de a citi, precum și invitarea unor personalități culturale, dezbateri, acțiuni de informare cultural-civice, prin programe naționale și internaționale.

Activitățile vor fi realizate de un colectiv tânăr, entuziast, cu deschideri spre progres și standarde internaționale, prin dăruirea și implicarea deosebită a studentului Daniel Maruşca. Acesta va avea ocazia să susțină dezvoltarea comunității tinerilor și, mai ales, să acumuleze experiență în perfecționarea profesională pe care o preia de la Herchi Ștefan (președinte al asociației) și Mirela Silaghi, îndrumătorii și coordonatorii Bibliotecii „Elit”.

Următorul eveniment, care se va desfășura în această locație primitoare, este atelierul de învățare a artei de a citi”, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului.