Eveniment editorial - Bisericile ortodoxe din Oradea şi slujitorii lor
Ieri, de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în Sala Traian Moşoiu a Primăriei municipiului Oradea, a avut loc lansarea cărţii "Bisericile ortodoxe din Oradea şi slujitorii lor". Cartea a apărut la Editura Brevis şi este semnată de prof. ing. Constantin Butişcă. Printre oaspeţii prezenţi la eveniment invitaţi să prezinte cartea, s-au aflat: Stelian Gomboş, consilier superior la Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului României, viceprimarul Ovidiu Mureşan, Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, şi consilierul municipal Dan Octavian.
Lucrarea "Bisericile ortodoxe orădene şi slujitorii lor" începe cu date despre organizarea bisericii creştine în spaţiul carpato-danubian, din secolul I până la Mitropolia Ungro-Vlahiei şi la cea a Moldovei (secolul XV). Ea prezintă, apoi, sintetic şi cronologic, pe ani, evoluţia istorică a bisericii ortodoxe pe plaiurile bihorene, din secolul V până la Episcopia Ortodoxă a Oradiei, azi. "Sunt descrise eparhiile de care a aparţinut Bihorul şi ierarhii lor (1695-2013). În plus, sunt prezentaţi Patriarhii Bisericii Ortodoxe Române (1925-2013) şi Mitropoliţii Ardealului (1864-2013). Lucrarea cuprinde instituţiile de învăţământ teologic ortodox din trecutul şi prezentul municipiului Oradea (Academia Teologică, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Liceul Ortodox), precum şi date despre Centrul Eparhial al Oradiei (istoricul sediului, Paraclisul Episcopal, muzeul eparhial, biblioteca etc.)", spune profesorul Constantin Butişcă, adăugând că în continuare sunt prezentate toate cele 47 de lăcaşuri de cult ortodoxe din municipiul Oradea (localizate pe harta municipiului) şi slujitorii lor. Apar aici cele trei biserici catedrale din Oradea, bisericile din cartierele municipiului, bisericile dedicate armatei, jandarmeriei şi surdo-muţilor, capelele (biserici mai mici din incinta unor instituţii) şi paraclisele (spaţii de rugăciune amenajate în clădiri cu altă destinaţie). Sunt prezentate, apoi, cele două mănăstiri din municipiul Oradea (Sfânta Cruce, Buna Vestire) şi metocul din Băile Felix. "La fiecare lăcaş de cult se găsesc date despre construcţia şi preoţii slujitori ai acestuia, alături de un grupaj de poze, Galerie foto", mai spune profesorul Butişcă, adăugând că spre finalul lucrării sunt prezentaţi preoţii misionari din cadrul Protopopiatului Ortodox al Oradiei, alături de o serie de tabele cu: bisericile orădene - monument istoric (7); bisericile orădene de zid şi de lemn construite (28), ordonate după anii în care s-a încheiat construcţia sau strămutarea lor; bisericile aflate în construcţie (10), ordonate după anii începerii construcţiei; profesorii de religie titulari din şcolile preuniversitare ale municipiului Oradea; preoţii orădeni; profesorii universitari de ieri şi de azi din Oradea. Lucrarea se încheie cu un Mic dicţionar teologic comentat.
Titi, prostia e vesnic nemuritoare si tu faci parte din miezul ei. Putina istorie nu strica, dar tu ai nevoie de un psihiatru....
Scuzati , „capodopera” dlui Butisca nu e o lucrare de conceptie ci un simplu breviar. E ca si cum as scoate o „carte” despre tramvaiele si vatmanii care le conduc .
Capul Ortodoxiei bihorene a lipsit cu desavarsire pentru ca aceasta carte nu a fost inchinata Sanctitatii sale SOFRONIE. Cand profesorul Butisca va scrie exclusiv despre Soferonie va fi si el prezent. In alta ordine de idei Capul Ortodoxiei bihorene e de mult timp fara scaun la cap. Vai de Biserica Ortodoxa cu un asemenea Sofronica ....
Unde sunt capii Bisericii Ortodoxe Bihorene? Ce nu a fost iar pe placul prea...prea Sf,Sofronie?