O activitate unică la nivel naţional se va desfăşura la Oradea. Parte componentă a Festivalului Național de Film de Patrimoniu, expoziţia „Peste un secol de audio-vizual la Oradea”, colecţia jurnalistului Dinică Braghină, va putea fi admirată în Cetatea Oradea.

Din cauza pandemiei, vernisarea expoziţiei a fost întârziată cu doi ani. Colecţia este alcătuită din aparatură veche audiovizuală, având o vechime de peste 100 de ani. Evenimentul este parte componentă a Festivalului Național de Film de Patrimoniu, care se organizează anual la Băile Felix, anul acesta începând din data de 17 august. 

Expoziția va fi vernisată vineri, 20 mai, la ora 12.00, în corpul B al Muzeului Cetății Oradea, la etajul al II-lea, camera 13 și poate fi vizitată zilnic, între orele 09.00-17.00, mai puțin lunea.

 „Exponatele adunate pe parcursul a patru decenii au fost folosite exclusiv în Oradea, în activități publice sau familiale, dovedind încă o dată că orașul Oradea a fost conectat din plin la evoluția tehnică audio-vizuală. Cu același prilej vor fi făcute public arhiva și schițele cineastului Zenobiu Domide, primul creator român amator de filme de animație, ca parte a colecției.

După vernisaj, în aceeași ambianță expozițională, oferim ocazia persoanelor cu deficiențe de vedere, cât și celor mici, de a lua contact direct cu câteva dintre piesele prezente în vitrine”, transmit organizatorii.

Expoziția intitulată „Peste un secol de audio-vizual la Oradea”, colecția jurnalistului Dinicu Braghină, membru UARF, se desfăşoară sub egida Consiliului Județean Bihor, a Primăriei Oradea, Muzeului Țării Crișurilor, şi a Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), fiind inclusă în programul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor.