Începând de ieri, la Muzeul Ţării Crişurilor, este deschisă expoziția „Selecţii din colecţia de artă grotescă a Uniunii Kapos Art (Kaposvár, Ungaria)”, la care participă 63 de artişti plastici, cu 76 de lucrări realizate în diferite tehnici.

La expoziţie participă 63 de artişti plastici, ce expun 76 de lucrări realizate în tehnici „cu un amestec aproape grotesc”: de la gravură în aluminiu la pictură în ulei, de la pastel la colaj, de la lemn şi sticlă la inkjet print, de la bronz la cărbune şi tuş pe hârtie etc.

Lucrările surprind aspecte din viaţa socială şi, „transformate în cadre cinematografice şi rulate succesiv pe un ecran, s-ar constitui într-un excelent film despre lumea în care trăim şi despre omul zilelor noastre. O lume care parcă îşi exersează Apocalipsa. O lume care îşi trăieşte Apocalipsa fragmentar pentru a o face suportabilă. În asta stă puterea pieselor alese - grupate, ele sunt o descriere exactă a acestui început de secol, un început care seamănă tot mai mult cu un sfârşit. Ele ies din sfera grotescului ca specie artistică şi devin purtătoare de realitate, purtătoare de adevăr (…)”, descrie expoziția dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. Invitați să participe la vernisaj au fost Vörös András, preşedintele Uniunii Kapos Art şi curatorul acestei expoziţii, Klára Holmos, artist plastic, de asemenea, din partea Uniunii Kapos Art, şi violistul Thurzó Sándor József din Oradea.

Organizatorii evenimentului sunt: Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Kapos Art, Magyar Müvészeti Akadémia, Kaposvár Megyei Jogú Város, Agora – Együd Árpád Kulturális Központ şi MKITSZ.