Expoziție personală de pictură - Remus Ilisie, „MoonSelf”
Sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 18.00, la Galerii de Artă-Reperaj. Cetatea Oradea, va avea loc deschiderea expoziției personale de pictură a artistului Remus Ilisie, „MoonSelf”. Evenimentul este organizat de UAPR - filiala Oradea.
Cuvântul de deschidere va aparține lui David Aron Indig, istoric de artă. Expoziția de pictură prezintă, într-o manieră neoexpresionistă, cu tușe puternice, universul artistic plin de contradicții, de temeri și de speranțe ale artistului.
"Mă bucur mult că, în sfârșit, reușesc să dau viață acestui proiect artistic complex, care se află acum abia la început. Sunt recunoscător dnei Vioara Bara pentru efortul ei continuu, pentru ca artiștii din Oradea să poată fi ARTIȘTI în acest oraș. Mă bucur că și edilii acestui oraș ne susțin. Proiectul meu artistic se numește „MoonSelf”. De câțiva ani simt, gândesc și planific un proiect amplu care îl are în prim plan pe Om, acea variantă a Omului ca manifestare a unui Rău absolut. Ne naștem răi sau devenim răi? Impunem Răul în lume singuri sau îl „implementăm” cu sprijinul Celuilalt? Putem fi, pentru Aproapele nostru, o sursă pentru devenirea în Rău a acestuia? La vârsta maturității am constatat cât de mult m-au format anii copilăriei. Îmi revin neîncetat în memorie colaje vizuale ale trecutului meu, ale anilor petrecuți la școală. Copilăria mea e o succesiune de detalii vizuale: prima mea întâlnire cu portretul iconic al lui Nicolae Ceaușescu, așezarea strategică a chipului și ochilor săi deasupra unui mușuroi de copii, asemănarea lui, în imaginarul meu naiv, cu chipurile lui Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul din cărțile cu ilustrații. Și, în mintea mea, se întâmplau povești, pornind de la chipul și zâmbetul atotștiutor și binevoitor închis între marginile unei rame ieftine. Până și luna ajunsese să prindă contururile chipului dictatorului. Luna devenea o reflexie a ceea ce se ascundea în spatele unei fotografii: fața ascunsă a chipului care se arată, Eu - cel de dincolo de mine. După moartea lui Ceaușescu, lumea s-a umplut de fețe fotografiate în aceeași postură de îngeri păzitori, de salvatori ai poporului, ai umanității. Îmi păreau aceeași ființă în alte culori și alte linii. Doar că acum nu mai era unul, erau Unu și Ceilalți, erau trei în Unu, cinci în Unu, nenumărați în Unu. Foametea, frigul, războiul, ura, abuzul etc. pot fi, uneori, parte a copilăriei Cuiva care va proiecta asupra celorlalți aceleași suferințe. Ele pot fi „proiectul” unui singur individ, însă implementarea acestuia nu poate fi realizată decât prin sprijinul unei „echipe”. Vă aștept sâmbătă, 1 aprilie 2023, la ora 18.00, la vernisaj, la Galeria Reperaj din Cetate. Vor fi expuse lucrări în ulei, dar și instalații. Un element inedit al expoziției îl reprezintă o lucrare în care am folosit un element important al culturii surzilor. Fiți liberi să vedeți dincolo de cuvinte! Fiți liberi să vedeți prin ochii experiențelor voastre personale! Amintiți-vă!", este îndemnul pe care ni-l adresează cunoscutul pictor orădean, Remus Ilisie, înainte cu câteva zile de inaugurarea expoziției sale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.