Expoziţie unică la Muzeul Ţării Crişurilor - „Păzitori ai sufletului"
Expoziţia „Păzitori ai sufetului" a fost adusă la Oradea în urma colaborării dintre Muzeul Ţării Crişurilor, Consulatul Onorific al României din Trentino/Alto-Aldige, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, Ambasadei Italiei în România, Ambasadei României în Italia, Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta, Consulatului General al României la Milano, Regiunii Autonome Trentino Alto Adige/Südtirol, Provinciei Autonome Trento, Comunei Trento, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Primăriei Oradea, Universităţii din Oradea, Universităţii din Trento, Erca Media Trento, Camerei de Comerţ, Industrie, Artizanat şi Agricultură Trento, Asociaţiei Trentini în Lume. La vernisajul care a avut loc sâmbătă, 20 iunie, despre lucrările expuse au vorbit Aurel Chiriac, directorul MTC, Cornel Popa, președintele CJ Bihor, George Bologan, consulul general al României la Milano, Maurizio Passerotti, consulul onorific al României pentru Trentino Alto Adige, Antonio Sargenti, reprezentant al Ambasadei Italiei, consul onorific şi Alessandro Andreatta, primarul orașului Trento.
Consulul general al României la Milano, George Bologan, a declarat că expoziția „Păzitori ai sufletului" este o manifestare „de excepție", cu un mesaj spiritual profund și care „promovează o cunoaștere reciprocă foarte necesară consolidării conștiinței europene". La rândul său, George Bologan, consulul general al României la Milano, a menţionat că „Ambasada României în Italia și Consulatul general al României de la Milano au acordat patronajul acestei manifestări de excepție, subliniez de excepție. Mesajul este unul profund și are o dimensiune spirituală și culturală de actualitate. Copacul vieții, tema expoziției de aici, este una pe care o găsim în toate cele trei mari religii monoteiste. Din punct de vedere al diplomației culturale, apreciez că este o direcție pe care ne-am asumat-o și am respectat-o în relațiile pe care le-am consolidat la nivelul teritoriului. Încurajăm astfel de inițiative, pentru că ele au și efectul de a ne cunoaște, de a face să demolăm zidurile ignoranței și a prejudecăților". Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a menţionat că prin această expoziţie autorul a dorit să genereze o comuniune între Pământ şi Cer, prin intermediul unor arbori-simbol pentru destinul omenirii. Expoziţia cuprinde o retrospectivă din lucrările sculptorului italian Settimo Tamanini, cunoscut sub numele Mastro 7, realizate în cupru nativ prelucrat la cald. „Un alchimist al secolului nostru, Settimo Tamanini a încetat să mai încerce transformarea metalelor în aur. Lucrările lui fac altceva: transformă duritatea metalului într-o formă de penitență, într-o formă de mântuire. Opera sa este aceea a unui monah al sacralității metalului și timpului prezent", susţine Aurel Chiriac. „Aș dori ca aceste opere ale mele să poată transmite emoții puternice care să rămână în minte și în suflet. Este un itinerariu inspirat din Biblie. Sunt cele șapte daruri ale Palestinei, dedicate Zeițelor sacre, care păzesc și dau viață. Arborele, sculptură vie, devine o putere evocatoare primordială între om și divinitate. El oferă o imagine vizibilă a activității tăcute și fecunde a înțelepciunii invizibile", a precizat sculptorul Mastro 7, prezent la vernisajul expoziţiei.
Lucrările sculptorului italian vor putea fi admirate de publicul vizitator până în 20 septembrie. Cei interesaţi vor putea vedea reprezentări în mărime naturală ale arborilor-simbol pentru destinul omenirii. De asemenea, sunt expuse icoane realizate din aceeaşi materie primă şi alte obiecte decorative cu valoare religioasă, dar şi bijuterii şi piese ornamentale purtând semnătura sculptorului italian.
care este programul de vizitare a expozitiei?
Felicitări pentru cei care fac Oradea atractiva, consulului ptr ce dovedește si Muzeului pentru evenimente de înaltă tinuta.