Festivalul Internaţional de Teatru Oradea - Maraton cultural cu invitaţi de renume
În perioada 20 septembrie-12 octombrie Oradea devine capitala internaţională a artei teatrale. Peste 60 de spectacole din România şi de peste hotare se vor derula la Teatrul Regina Maria, la Teatrul Arcadia, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, pe stradă şi în cluburi, festivalul bucurându-se de prezenţa a peste 400 de actori, regizori, scenografi, coregrafi şi critici. Evenimentul cuprinde cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Scurt, în cadrul căruia trei spectacole, toate premiere, produse de Teatrul Regina Maria, vor concura cu producţii de succes ale celor mai prestigioase teatre româneşti.
Festivalul Internaţional de Teatru Oradea (FITO), a doua ediţie, este organizat de Teatrul Regina Maria şi Fundaţia FITO, în parteneriat cu Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, AFCN şi UNITER. Festivalul beneficiază de un buget de aproximativ patru miliarde de lei vechi, o parte din bani provenind din încasări proprii. Secţiunile din acest an sunt: Festivalul de Teatru Scurt, ediţie jubiliară; Spectacole invitate, Fringe, secţiune Şcoli de Teatru şi Festivalul de Teatru Scurt. "Secţiunea Festivalul de Teatru Scurt, a 20-a ediţie, beneficiază de o selecţie foarte valoroasă, realizată de criticul Ioan Parhon, selecţioner al mai multor festivaluri prestigioase din România şi un iubitor al teatrului orădean", a spus Victoria Balint, director artistic al Teatrului Regina Maria. În cadrul Festivalului sunt 18 spectacole în concurs şi opt spectacole invitate. "Spectacolele invitate în concurs sunt cele mai circulate şi premiate producţii din stagiunea trecută. Din Bucureşti sunt înscrise cinci spectacole în concurs şi patru la secţiunea Spectacole invitate. Mai avem producţii din cele mai importante teatre din România, din Cluj, Târgul Mureş, Arad, Craiova, Galaţi, Iaşi sau Satu Mare. Teatrul Regina Maria are trei spectacole în concurs, toate fiind premiere alte noii stagiuni 2014-2015", a mai spus Victoria Balint. De altfel, în deschidere, Oradea se va bucura de o premieră specială a Teatrului Regina Maria. Este vorba despre "Life Sequences Profiles", în regia/coregrafia lui Florin Fieroiu, primul spectacol de teatru dans pe care îl produce trupa Iosif Vulcan (duminică, 21 septembrie, ora 19.00). Cea de-a doua premieră este "Cancun", în regia lui Theodor Cristian Popescu (joi, 25 septembrie), iar cea de-a treia este "În inima nopţii - Episodul Hamlet", după scenariul şi regia lui Gavriil Pinte, cu inserţii de George Banu şi Monique Borie. Orădenii vor avea ocazia să vizioneze spectacole din Bulgaria şi Belgia (cel din urmă fiind non-verbal), iar dintre producţiile care aduc nume de top în atenţia publicului amintim "Hai iu iu, nu Hey You You" (regia Radu Afrim, muzică din repertoriul Mariei Tănase, cu Maia Morgenstein); "Tipografic Majuscul" (coproducţie dramAcum şi Teatrul Odeon, regia Gianina Cărbunaru, cu Cătălina Mustaţă) şi "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?" (adaptare după "Moromeţii", regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş).
În stradă
O secţiune importantă a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea este cea a spectacolelor în aer liber, la care publicul are acces gratuit. "Este o secţiune importantă pe care mi-am propus să o dezvoltăm la fiecare ediţie. Spectacolele ajung astfel la cei care, din diverse motive, nu vin la teatru şi este un mod prin care cultura ajunge în mijlocul lor", a spus managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu. Scena va fi amplasată între teatru şi statuia Regina Maria, iar seria spectacolelor stradale va începe cu "Cenuşa timpului", o producţie a Asociaţiei Culturale Act, în parteneriat cu Teatrul de Balet Sibiu şi trupa Riff (duminică, 21 septembrie, ora 21.00). Un spectacol de muzică şi dans la care orădenii sunt aşteptaţi în număr cât mai mare. De altfel, pe tot parcursul festivalului, publicul este încurajat să participe la producţiile în aer liber, care vor fi variate ca ofertă. O altă secţiune importantă este Fringe, în care se prezintă un tip de teatru produs de tineri, jucat de tineri şi dedicat publicului tânăr. Fringe are două mari secţiuni: teatrul independent, jucat în spaţii neconvenţionale, şi producţii ale celor mai prestigioase Universităţi de Teatru din ţară. Tinerii vor fi aşteptaţi în cluburi, la ore târzii şi vor avea parte de spectacole valoroase, cu distribuţii pe măsură, menite să le deschidă apetitul pentru arta teatrală.
Nu în ultimul rând, cei mai mici dintre orădeni se vor bucura de spectacole deosebite, prezentate la Teatrul Arcadia de cele mai importante trupe de păpuşari din România şi din străinătate. În cadrul festivalului, din cele 11 spectacole pentru copii, două sunt muzicale şi unul este dedicat copiilor mai mici de trei ani. Şi pentru ca oferta să fie completă, FITO aduce în atenţia publicului şi un spectacol de operă produs în parteneriat cu Agenţia "Opera Vox". Spectacolul "Aida", cu reputaţi solişti din Italia şi România, va avea loc în data de 26 septembrie, ora 19.00, în Sala Mare. Biletele pentru spectacolele din festival vor fi puse în vânzare în cursul acestei săptămâni, pe biletmaster.ro şi la agenţia teatrului. Preţurile vor fi între 10 şi 70 de lei (spectacolul de opera), iar studenţii, elevii şi pensionarii vor beneficia de reduceri.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.