Festivalul „Johann Sebastian Bach” a fost organizat la Oradea, pentru a marca 334 de ani de la nașterea marelui compozitor, care s-a născut pe 21 martie 1685.

Deschiderea oficială a Festivalului „Johann Sebastian Bach” din Oradea a avut loc în data de 23 martie, printr-un concert susținut de pianistul Catona Abel, elev la Liceul de Arte din Oradea.

Szeghalmi Emese, organizatoarea concertului, l-a lăudat pe elev pentru dăruirea, perseverenţa și dragostea cu care acesta se dedică studiului cunoscutului instrument cu clape albe și negre, a elogiat performanţele sale artistice, fineţea calităţii, dar și expresivitatea interpretării sale. Programul prin care pianistul Catona Abel a încântat auditoriul a fost conceput din piese pentru pian în compoziţia lui Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc și Ludwig van Beethoven. Festivalul Naţional „J. S. Bach” a fost organizat între 18-24 martie 2019. În această perioadă, concertele au avut loc în diferite locaţii, cu programe diferite și invitați de onoare. Festivalul dedicat împlinirii a 334 de ani de la nașterea marelui compozitor a avut loc sub genericul „Johann Sebastian Bach în 33 minute”, sub coordonarea artistică a lui Szeghalmi Emese. La Biserica Evanghelică din Oradea, concertul a fost susţinut de sopranele Leopold Ottilia şi NagyJudit, iar la orgă, de Szeghalmi Emese. Concertul din Biserica Romano-Catolica „Baratok” i-a avut ca interpreţi pe soprana Leopold Ottilia, tenorul Viktor Jozsef și pe Szeghalmi Emese, la orgă. Auditoriul a remarcat fineţea calităţilor interpretative, nivelul deosebit de exprimare a frazelor, expresivitatea  dialogului perfect dintre solişti şi orgă, instrumentul acompaniator şi duioşia, respectiv gingăşia pieselor prezentate. Biserica Romano-Catolică „Baratok” a oferit ascultătorilor un minunat prilej de a prelua sunetele muzicii compoziţiilor  lui Bach, prin prisma spiritualităţii transmise de însemnele lăcaşului de cult, deschizând și imprimând în sufletele ascultătorilor dorinţa de evlavie şi de meditaţie. Întregul eveniment a fost trăit ca o anticipare a marii sărbători a creştinătăţii, „Învierea lui Isus”, prin interpretarea emoţionantă şi impresionantă a sunetelor de orgă din creaţia lui Bach.

Miorița SĂTEANU