Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti, online - Teatrul Szigligeti selectat în a 30-a ediţie
Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti ajunge anul acesta la cea de a 30-a ediţie, o ediţie care se va desfăşura în mediul virtual, din pricina pandemiei Covid-19. Selecţia festivalului cuprinde o serie din cele mai bune spectacole care au fost selectate de-alungul anilor în FNT, dar şi selecţia unor producţii recente, aşa cum au decis teatrologii implicaţi.
Teatrul Szigligeti are onoarea de a fi invitatul virtual al celei de a 30-a ediţii FNT, cu spectacolul Occident Express de Matei Vişniec, traducerea şi adaptarea Ágota Bereczki, regia Zakariás Zalán, scenografia Andra Bădulescu Vişniec.
Occident Express a avut premiera la Oradea în primăvara anului 2019 şi s-a bucurat de recunoaşterea publicului dar şi a criticilor de specialitate. Spectacolul a fost prezentat în premieră asbolută în limba maghiară şi s-a bucurat de prezenţa dramaturgului Matei Vişniec la premiera precedată de o întâlnire cu publicul.
Selecţionerii FNT 2020, teatrologii Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu şi Călin Ciobotari au selectat spectacolul în cadrul secţiuni FNelinişTe alături de Deşteptarea Primăverii de Frank Wedekind, traducerea Victor Scoradeţ, regia şi scenografia Vlad Cristache, muzica şi versuri originale Daniel Rocca, Teatrul Mic Bucureşti
Nora de Henrik Ibsen, bazat pe traducerea în limba maghiară de László Kúnos, adaptarea scenică Ágnes Kali şi Botond Nagy, regia Botond Nagy, spaţiul scenic Carmencita Brojboiu şi András Rancz, costumele Carmencita Brojboiu, Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Profu' de Religie de Mihaela Michailov, regia, scenografia şi muzica Bobi Pricop, coproducţie Teatrul Naţional Marin Sorescu Craiova şi TVR
Regele Moare de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo şi Vlad Zografi, regia Andrei şi Andreea Grosu, scenografia Vladimir Turturica, Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti
Şi Zic Zac, un spectacol de Andrea Gavriliu, rezemată de Ştefan Lupu, scenografia Andreea Săndulescu. Celelalte secţiuni ale festivalului sunt: FNeuitareT (spectacole de referinţă din istoria recentă a teatrului românesc); arta Actorului mare (spectacole în care actorii au realizat roluri memorabile, pentru care au fost răsplătiţi cu nominalizări şi premii); secţiunea Premieră în FNT; secţiunea Spectacolul Ascuns (confesiuni, mărturisiri, interviuri); secţiunea Spectacole Invitate. De asemenea, în programul festivalului sunt incluse spectacole de teatru radiofonic, recitaluri, colocvii, sau interviuri cu artiştii invitaţi în această ediţie specială.
„Ediţia din 2020 a Festivalului Naţional de Teatru nu seamănă cu nicio alta de până acum. Ea este altfel pentru că noi suntem altfel”, transmit selecţionerii.
Am decis să construim un concept bazat aproape exclusiv pe revizitarea istoriei FNT din ultimele trei decenii. Un nou val de optimism ne dădea târcoale, căci o astfel de arheologie teatrală ni se părea nobilă şi utilă. A nu uita, iată ceva pentru care merită să faci festivaluri în vremuri pandemice, ne-am spus! La scurt timp am înţeles, însă, că a construi un video-FNT e mai complicat decât pare la prima vedere. Selecţia a trebuit să îmbine rigorile estetice cu cele tehnice, înălţimile spectacologice cu acurateţea înregistrării, persistenţa în memorie cu persistenţa în suport material. O gamă diversă de sentimente contradictorii au însoţit această furibundă căutare a video-trecutului nostru teatral: uimirea că din multe spectacole fanion nu au mai rămas decât frânturi de nereprodus, spaima că identitatea noastră teatrală din ultimele decenii este, vai!, atât de fragilă, apoi bucuria fără de margini a spectacolului salvat”, mai transmit aceştia.
FNT 30 va avea loc în perioada 22-29 noiembrie 2020 şi se va desfăşura online şi pe TVR. Programul complet poate fi studiat pe fnt.ro.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.