Filarmonica de Stat din Oradea - Concert Erkel, Mozart și Dvorak
Sala de concerte „Enescu - Bartók” va găzdui joi, 14 martie, de la ora 19.00, un nou concert simfonic inedit. În program: F. Erkel - Uvertura Operei „Hunyadi Laszlo”, „Concertul pentru pian și orchestră nr. 27 în Si bemol major”, al lui W.A. Mozart și „Simfonia nr. 8”, op 88, a lui A. Dvorak.
Concertul va fi dirijat de Theo Wolters și îl va avea ca solist pe pianistul Dragoș Cantea.
Viena a fost timp de secole o capitală a muzicii clasice, jucând un rol extrem de important în perioada Clasicismului, prin creația lui Mozart, Beethoven și Haydn, dar și mai târziu prin „A doua școală vieneză”, reprezentată de către Schönberg, Berg și Webern. Pe lângă cele două momente-cheie descrise mai sus, în Imperiul Habsburgic s-au format permanent compozitori de seamă, care au preluat elementele perpetuate în lumea muzicii vieneze și le-au împletit cu caracteristici locale, în cazul compozitorilor născuți în provincii anexate Imperiului. Concertul Filarmonicii de Stat din Oradea, care va avea loc joi, 14 martie, ora 19.00, la sala de concerte „Enescu – Bartók” reflectă exact cele descrise mai sus: clasicismul vienez exprimat prin muzica lui Mozart, respectiv prin „Concertul pentru pian și orchestră nr. 27 în Si bemol major, K. 595”, precum și muzica Imperiului Habsburgic, adaptată după caracteristici naționale cehe în Simfonia nr. 8, op. 88 de Antonín Dvořák și trăsături ale muzicii maghiare prin Uvertura operei „Hunyadi László” de Ferenc Erkel. Maestrul Theo Wolters este cel care se va afla la conducerea Orchestrei orădene, iar pianistul Dragoș Cantea va fi solistul din concertul mozartian.
Theo Wolters este unul dintre dirijorii invitați permanent pe scenele de concert din România. S-a născut în anul 1955 într-o familie de muzicieni din localitatea Melick din sudul Olandei. A studiat mai întâi trompeta, absolvind Conservatorul din Maastricht, urmând să colaboreze apoi cu orchestre importante din Germania și cu Orchestra Regală Concertgebouw din capitala Olandei. Arta dirijatului a studiat-o cu Pieter Stalmeier și Roberto Benzi, iar din anul 1998 a început să fie invitat în calitate de dirijor la pupitrul multor orchestre din Europa, printre care Filarmonica George Enescu București, Orchestra Regală Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Košice - Slovacia, Filarmonica din Tbilisi - Georgia, Filarmonica din Seoul - Coreea de Sud și altele.
Dragoș Cantea a studiat la Iași cu profesoara Ioana Stănescu între 1999 - 2017. La Iași a absolvit toate cele trei nivele de studiu: Licență, Masterat și Doctorat, dar a avut ocazia să devină și solist al Academiei de Muzică Norvegiene din Oslo. Din 2019 a fost lector-invitat la Universitatea de Științe Aplicate din Finlanda, predând pian, muzică de cameră și antreprenoriat creativ. În prezent, parcursul său profesional se împarte între activitatea sa concertistică și cea pedagogică.
Ferenc Erkel a fost unul dintre primii compozitori maghiari care s-au remarcat în istoria operei maghiare. A trăit între 1810 - 1893 și a fost compozitor, dirijor și pianist. A fost denumit „Tatăl marii opere maghiare”, gen care s-a bazat preponderent pe teme istorice și care este prezent și astăzi în repertoriile teatrelor de operă maghiare. Erkel este și compozitorul imnului Ungariei, care a fost adoptat în anul 1844.
Opera „Hunyadi László” este una dintre lucrările sale cele mai apreciate. Opera este structurată în trei sau patru acte, în funcție de punerea în scenă, iar libretul a fost scris de același Béni Egressy, în baza piesei de teatru „Két László” de Lőrinc Tóth. Opera a avut premiera la Pesti Nemzeti Magyar Szinház Budapesta, la 27 ianuarie 1844. „Hunyadi László” este considerată prima operă maghiară importantă, în care stilul muzical al lui Erkel este creionat cu influențe populare, mai ales prin dansul verbunkos.
„Concertul pentru pian și orchestră nr. 27 în Si bemol major” este ultima lucrare pentru instrumentul cu claviatură din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart. A fost interpretat pentru prima dată la începutul anului 1791, compozitorul stingându-se din viață câteva luni mai târziu.
Premiera a avut loc la data de 4 martie 1791 în sala „Jahn's Hall” din Viena și se pare că acesta ar fi fost ultimul concert în care a apărut Wolfgang Amadeus Mozart. În luna septembrie compozitorul s-a îmbolnăvit, iar la 5 decembrie s-a stins din viață.
În partea a doua a concertului, Filarmonica de Stat Oradea va prezenta Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88 de Antonín Dvořák. Lucrarea a fost scrisă în decursul anului 1889, la reședința de vară a compozitorului de la Vysoká u Příbramě, din regiunea cehă Boemia. Dvořák a compus simfonia sărbătorind faptul că a fost admis în Academia de Științe, Literatură și Artă din Boemia. În contrast cu celelalte simfonii ale sale, muzica acesteia este una optimistă și veselă. Lucrarea a fost publicată inițial ca și Simfonia nr. 4, primele lucrări simfonice ale compozitorului nefiind publicate de la data compoziției, din cauza neîncrederii de sine a compozitorului, din acea vreme.
Premiera simfoniei a avut loc la Teatrul Național din Praga la 2 februarie 1890, avându-l la pupitru pe Antonín Dvořák.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.