În programul concertului din această seară melomanii pot audia două lucrări de o mare frumuseţe. Concertul pentru violoncel și orchestră în Si minor, de Antonin Dvořák, şi Psalmus Hungaricus, de Kodály Zoltán, lucrare care se va audia cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea compozitorului.

 

Spectacolul se va deschide cu Concertul pentru violoncel și orchestră în Si minor, op. 104, de Antonin Dvořák. Dvořák a compus două concerte pentru violoncel: primul în 1865, iar al doilea - devenit celebru pe plan mondial - cu 30 de ani mai târziu. Această din urmă lucrare este ultima compoziţie scrisă în Statele Unite, purtând trăsături de nostalgie faţă de pământul natal. De fapt ea fusese terminată deja în Cehia (Pişek), în iunie 1895 şi dedicată lui Hanus Wihan, membru al Cvartetului ceh. Prima audiţie a concertului a fost dirijată de compozitor în 1896, la Londra.

Solistul invitat pentru concert este violoncelistul Răzvan Suma.

„Am copilărit în Oradea, este un oraş în care mă întorc constant. Nu am mai colaborat cu orchestra Filarmonicii de doi ani şi mă bucur să văd că aceasta a progresat foarte mult. Este într-un trend ascendent, la fel ca Filarmonicile din Braşov, Sibiu, sau Târgu Mureş”, a spus Răzvna Suma. „Prima dată am cântat acest concert în urmă cu 20 de ani, în Chişinău. Atunci l-am cunoscut pe maestrul dirijor Gheorghe Costin. La prima repetiţie împreună, lucrarea a ieşit perfect. A fost o simbioză pe care nu o pot descrie în cuvinte”, a spus Răzvan Suma. La Oradea, concertul va fi cântat tot sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, fiind prima dată după 20 de ani când cei doi reiau această lucrare într-un spectacol. În partea a doua a serii melomanii vor audia Psalmus Hungaricus, de Kodály Zoltán, la comemorarea a 50 de ani de la moartea compozitorului. Lucrarea oratorică a fost compusă în 1923, cu ocazia celebrării semicentenarului fondării capitalei Budapesta, din unificarea celor două orașe de pe malul Dunării, Pesta și Buda. Aşa cum a explicat dirijorul, lucrarea, care are la bază Psalmul 55, este monumentală şi cuprinde pasaje vocal-simfonice, dar şi părţi a capella, de o rară frumuseţe. Pentru ca publicul să se bucure de o interpretare pe măsură, îşi vor da concursul tenorul Tony Bardon (solist la Operei Naţionale din Cluj) şi corul Filarmonicii orădene, sub bagheta dirijorului Lászlóffy Zsolt.

Spectacolul va începe la ora 19.00, iar bilete pot fi achizţionate şi cu o oră înainte de începerea concertului.