Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la reluarea concertului vocal-simfonic Requiem în re minor, de Wolfgang Amadeus Mozart, după ce acesta a fost anulat la sfârșitul lunii trecute din cauza situației epidemiologice.

Lucrare emblematică genului liturgic, Requiemul va fi prezentat în fața publicului meloman joi, 18 noiembrie, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartók a Filarmonicii. Sub bagheta maestrului Victor Dumănescu, discursul sonor va fi unul complex, lucrarea fiind scrisă pentru orchestră, cor şi solişti. Soprana Lorena Puican, mezzosoprana Alexandra Leșiu, tenorul Eusebiu Huțan și basul Corneliu Huțanu sunt cei patru solişti invitaţi ai serii.

Requiemul în re minor este ultima lucrare compusă de Mozart, ce a rămas nefinalizată până aceasta a fost adusă la forma sa completă de către unul dintre discipolii geniului, Franz Xaver Süssmayr. Presimțindu-și sfârșitul prematur, se spune că Mozart a compus lucrarea pentru propria sa slujbă funerară. Compozitorul a reuşit să pună pe hârtie primele părți, până la emoționantul fragment Lacrimosa, în timp ce discipolul său, Süssmayr, ajutat probabil de schițele profesorului, a dus la bun sfârșit compoziția.

Dirijor și profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, dr. Gheorghe Victor Dumănescu a absolvit în anul 1967 Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iaşi, la clasa de dirijat a maestrului Ion Baciu. Între anii 1961-1974, a activat ca dirijor al Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, iar între anii 1974-1984, ca dirijor al Operei Naționale din Iași. Între anii 1984-1994, se reîntoarce în orașul natal, ca dirijor al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1991, maestrul Victor Dumănescu este profesor permanent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasele de orchestră, dirijat şi clasa de operă. Repertoriul său cuprinde majoritatea titlurilor de operă, operetă și balet aflate în repertoriile curente ale tuturor instituțiilor de profil din țară, dar și numeroase lucrări vocal-simfonice aflate în repertoriul curent al filarmonicilor românești. Printre artiştii cu care a colaborat, amintim pe: Andrei Apostan, Ştefan Ruha, Gabriel Croitoru, Manuela Slătinaru, David Ohanesian, Al. Apoehi, Irina Arkhipova, Carmen Oprişan și Paata Burchuladze. Maestrul Dumănescu este colaborator permanent al instituțiilor de spectacol și de concert din țară și străinătate, prezența sa pe scenele festivalurilor din Kiev (Ukraina), Aspendos (Turcia) și Sofia (Bulgaria) fiind încununată cu succes de fiecare dată.

Accesul în sala de concerte se face prezentând certificatul digital care să ateste fie vaccinarea, fie trecerea prin infecția cu SARS-CoV-2, conform normelor naționale în vigoare.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.