Gabriel Croitoru revine la Oradea - Un concert pentru liniştea sufletească
Maestrul dirijor Romeo Rîmbu le propune orădenilor, în această perioadă agitată, să se deconecteze prin intermediul muzicii, trecând pragul Filarmonicii de Stat. Concertul de astăzi le facilitează melomanilor întâlnirea cu Jean Sibelius, compozitorul finlandez considerat unul dintre cei mai mari simfonişti ai lumii, alături de Ludwig van Beethoven. Deloc întâmplător, în spectacol se va cânta şi Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major de Beethoven, cu un mesaj la fel de liniştitor şi armonios, interpret fiind maestrul viorii, Gabriel Croitoru.
Cu o carieră muzicală de peste 25 de ani în spate, maestrul Romeo Rîmbu a recunoscut că în calitatea de dirijor permanent al Filarmonicii orădene, are responsabilitatea de a familiariza atât publicul, cât şi orchestra cu partituri mai puţin cunoscute, chiar dacă, uneori, este nevoit să-şi asume reticenţa spectatorilor. Pentru concertul care va avea loc în această seară, de la ora 19.00, maestrul a ales "Simfonia a V-a în Mi bemol major", de J. Sibelius. "Acest concert are o grandoare şi o linişte interioară, care, dat fiind stresul pe care-l trăim, ar putea fi un pic mai greu de descifrat. Liniştea interioară pe care o au nordicii nu este uşor de apreciat de către balcanici. Şi totuşi, orchestra noastră, chiar dacă a dat dovadă de reticenţă la prima repetiţie, a reuşit acum să înţeleagă şi să redea mesajul", a spus Romeo Rîmbu. "Sibelius este compozitorul naţional al Finlandei şi este un compozitor controversat. Critici de renume îl desfiinţează, în timp ce alţii, la fel de renumiţi, îl adoră şi-l consideră cel mai mare simfonist de după Beethoven. O afirmaţie uimitoare, ţinând cont că între cei doi au existat fost titani ca Brahms. După 25 de ani de carieră am considerat că este momentul să abordez o astfel de simfonie", a mai spus Rîmbu. "Alături de Gabriel Croitoru am hotărât ca în prima parte a spectacolului să se cânte Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op 61, de Beethoven, tocmai pentru că acest concert, deşi din punct de vedere tehnic nu ridică probleme, nu poate fi cântat decât de un solist care a ajuns la o anumită maturitate. Este o lucrare emblematică, iar publicul este răsfăţat prin prezenţa unui violonist de renume", a mai spus Rîmbu. Gabriel Croitoru este un continuător al marii tradiţii violonistice româneşti, cu peste 1000 de apariţii scenice. Tonul cald, plin de sensibilitate, virtuozitatea tehnică şi muzicalitatea sunt doar câteva dintre calităţile sale artistice deosebite. În 2008, violonistul a câștigat dreptul de folosință și asupra viorii construite de celebrul lutier Joseph Guarnerius, în anul 1730, la concursul organizat de Muzeul Național „George Enescu", în al cărui patrimoniu se află această vioară, ce a aparținut celebrului muzician român George Enescu.
Oferta serioasa de munca: operatori online pentru toate localitatile! Castigi garantat 300 de dolari lunar! Totul este real! Poti verifica totul imediat si foarte usor! Lucrezi numai 3 ore pe zi! Trebuie doar sa te hotarasti! Te vei convinge ca ai facut cea mai buna si mai inspirata alegere! Cere urgent mai multe detalii la email filipiuc_elena@yahoo.com