Gală de Operă la Filarmonica de Stat
Melomanii orădeni sunt invitaţi astăzi, 26 ianuarie, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartok, la prima Gală de Operă din acest an a Filarmonicii de Stat Oradea. Conducerea muzicală va fi asigurată de Jankó Zsolt, dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, iar solişti invitaţi vor fi Ştefania Barz, soprană, şi Oleg Ionese, bariton, solişti ai Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. În partea a doua a concertului va participa corul Filarmonicii, pregătirea muzicală fiind asigurată de Lászlóffy Zsolt, dirijor de cor.
Todor Albert, directorul general al Filarmonicii, a organizat ieri o conferinţă de presă, care i-a avut ca invitaţi speciali pe cei doi solişti - Ştefania Barz şi Oleg Ionese -, alături de dirijorii Jankó Zsolt şi Lászlóffy Zsolt. „Suntem colegi la Opera din Cluj şi, pentru noi, este prima oară când cântăm la Oradea", le-a mărturisit soprana Ştefania Barz jurnaliştilor. Baritonul Oleg Ionese, prezent, de asemenea, pentru prima oară în oraşul nostru, s-a arătat deosebit de încântat de calitatea interpretării artistice atât a orchestrei simfonice, cât şi a corului Filarmonicii orădene. Ideea organizării acestui eveniment muzical i-a aparţinut maestrului Jankó Zsolt, dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. „Mă bucur că am reuşit să organizăm acest concert şi să aducem la Oradea aceşti solişti minunaţi. Eu am colaborat cu ei de mai multe ori, iar aceste colaborări au fost fructuoase, întotdeauna am fost mulţumit de ei. Nu e vorba doar de voce, întrucât ei interpretează foarte bine şi rolurile pe care le au", a spus maestrul Jankó Zsolt. Dirijorul a mai menţionat că, deşi Oleg Ionese a interpretat Rigoletto de peste 100 de ori, de fiecare dată, cântă cu aceeaşi intensitate şi credinţă. „Oleg este pentru mine adevăratul Rigoletto. Vă mărturisesc că nu am mai văzut pe cineva să intre atât de bine în acest rol", a mai spus dirijorul.
Programul concertului din această seară va cuprinde, în mare parte, bijuterii din creaţia de operă italiană: Leoncavallo - „Paiaţe"; Mascagni - „Cavalleria Rusticana"; Puccini - „Tosca", „Madama Butterfly"; Verdi - „Rigoletto", „Traviata", „Nabucco", dar şi din „Carmen", de Bizet. Vor răsuna arii, precum „Vissi d'arte", „Voi lo sapete", „Cântecul toreadorului", „Habanera", faimosul „Intermezzo" pentru orchestră, de Mascagni, iar dintre coruri: „Corul sclavilor" din „Nabucco", „Corul clopotelor" din „Cavalleria Rusticana", „Corul mut" din „Madama Butterfly" şi multe altele.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.