Gala premiilor UNITER va avea loc în luna mai a acestui an (în loc de aprilie), la Teatrul Regina Maria din Oradea. Juriul a acceptat să vizioneze patru spectacole ale trupei Iosif Vulcan, propuse pentru ediţia din acest an. Primul, "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas"se va juca vineri, 5 februarie, de la ora 19.00.

Aşa cum a explicat directorul artistic al Teatrului Regina Maria, Victoria Balint, faptul că juriul a acceptat să vadă patru spectacole este un plus pentru trupa Iosif Vulcan, mai ales că în anii trecuţi, din cauza distanţei mari, membrii UNITER veneau cu greu spre Oradea.

"Este un moment important pentru teatrul nostru, un moment pentru care ne-am pregătit cu patru spectacole de referinţă din stagiunea trecută", a spus Victoria Balint.

Juriul de anul acesta va fi format din criticii de teatru: Cristina Rusiecki, Doina Papp şi Claudiu Groza. "Vrem să le mulţumim orădenilor că ne sunt alături de fiecare dată, avem un public frumos, avem săli pline. Sper să ne susţină şi la aceste spectacole, pentru că o reprezentaţie este mai reuşită când avem un public cald", a transmis directorul artistic. De altfel, cu patru zile înainte de maratonul teatral, biletele erau vândute în proporţie de 80%.

"Noi sperăm să obţinem măcar o nominalizare în acest an, indiferent că vorbim despre spectacol, sau actori", a mai spus Victoria Balint.

În cazul în care se va trece de această primă etapă, a nominalizărilor, va urma o a doua etapă în care un nou juriu, format din cinci persoane, inclusiv actori, regizori sau scenografi, vizionează spectacolele nominalizate din toată ţara, pentru a stabili câştigătorii.

Spectacolele se vor juca astfel: 5 februarie: "Uciderea Ritualică a lui Gorge Mastromas"; 6 februarie, "Cheia"; 7 februarie "Omul din La Mancha", 8 februarie "Livada de Vişini". Toate spectacolele se joacă la Sala Mare (primele două cu publicul pe scenă), de la ora 19.00.

 

Gala UNITER, în mai

Gala premiilor UNITER va avea loc în Oradea, în luna mai a acestui an, iar Teatrul Regina Maria este al treilea teatru din provincie care găzduieşte evenimentul (după cele din Iaşi şi Târgu Mureş). Demersurile au început în anul 2013, când instituţia orădeană a pregătit documentaţia necesară. O condiţie în acest sens a fost sprijinul  pe care administraţia locală şi judeţeană urmează să îl acorde în vederea organizării galei.  Argumentaţia a fost susţinută de mai multe puncte: valoarea clădirii Teatrului Regina Maria, faptul că teatrul orădean a lansat regizori care şi-au creat în timp cariere strălucitoare (Victor Ioan Frunză, Alexandru Darie, Alexandru Colpacci), colaborarea cu nume mare ale regiei româneşti (Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu, Alexander Hausvater, Theodor Cristian Popescu etc.), participarea la diferite festivaluri din ţară şi din străinătate, existenţa unui public de calitate şi constant la spectacole (din anul 2011, de la redeschiderea teatrului, peste 70% din spectacole s-au jucat cu casa închisă). Un alt aspect care a cântărit în favoarea Teatrului Regina Maria au fost precedentele nominalizări UNITER: actorul Richard Balint, nominalizat în anul 2006 pentru rolul Doctorului Caius în "Nevestele vesele din Windsor", regia Victor Ioan Frunză; actriţa Ioana Dragoş Gajdo, nominalizată în 2012 pentru rolul Galdo din „Scripcarul pe acoperiş", regia  Korcsmaros Gyorgy, sau scenografa Vioara Bara, nominalizată tot în 2012, pentru acelaşi spectacol.