Muzica reprezintă o parte semnificativă a vieții fiecăruia, iar ce alegem să ascultăm ne conturează persoana și ne afectează mai mult decât am crede.

În prezent, există o varietate de sunete, genuri și teme care se urmăresc în muzică. Acestea pot oferi ajutor în autodescoperire, devenind o unealtă, dar și o cârmă în călătoria spre sine.

Muzica este coloana sonoră a vieții mele - o ascult zilnic, ore în șir, când citesc, fac teme, scriu mesaje, în timp ce scriu acest articol (a fost demonstrat că muzica ambientală stimulează creativitatea). Când sunt tristă, acolo îmi este refugiul: mă ajută să gândesc și să înțeleg situația în care mă aflu și mă calmează. Sunt sigură că sunt multe persoane care petrec timp ascultând muzică, găsindu-și alinarea acolo, în special cei de vârsta mea.

Totuși, nu toate persoanele sunt la fel de conectate cu muzica în general, încât să o perceapă ca pe un adăpost, dar ea tot ne modelează. De obicei, oamenii o împart în două categorii - tristă sau fericită. Unii evită muzica tristă, deoarece îi afectează, însă nu toți reacționează la fel: emoțiile pot fi simțite sau percepute, astfel că unii ascultători pot face diferența între sentimente reale și cele transmise în melodie. Pe de altă parte, dacă cineva este deprimat, sunt șanse mari să aibă nevoie de un prieten care să îl înțeleagă și să îl sfătuiască - muzica poate juca și acest rol. Anumite tipuri de muzică pot activa receptori ai dopaminei în creier. Astfel, hormonul creează sentimente de fericire și confort.

A fost demonstrat faptul că ea poate reduce stresul, anxietatea și depresia, dar poate ameliora și alte afecțiuni, cum ar fi demența sau autismul. De asemenea, efectele sunt ridicarea moralului, a stimei de sine și a calității vieții, relaxarea sau îmbunătățirea somnului. Muzica ajută, de asemenea, la realizarea exercițiilor, în special a celor fizice, deoarece ne păcălește creierul: când obosim, creierul nu mai trimite semnale pentru a ne putea opri, ci este fixat pe ce ascultăm. Totuși, nu este recomandat să ascultăm în situații mai complexe fiindcă nu ne putem concentra.

Personal, cred că muzica m-a ajutat foarte mult și consider că are un efect pozitiv asupra mea. Totodată, gusturile mele muzicale mă reprezintă și vor rămâne o parte din mine toată viața. Peste douăzeci de ani, cu siguranță voi asocia melodiile anilor 2000 cu copilăria mea, ori anumite piese cu momente specifice, triste ori fericite, ale vieții mele.

Mara CĂRĂBAŞ, elevă, CN „Emanuil Gojdu”, voluntară EduBiz