Kurucz Tibor, noul director artistic al Filarmonicii Oradea, i-a prezentat ieri, într-o conferință de presă, pe cei doi invitați ai concertului simfonic din această seară: pianistul rus Alexei Nabioulin și dirijorul turc Alpaslan Ertüngealp.

În deschiderea concertului din această seară, de la ora 19.00, melomanilor le este propus spre audiere „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în Si bemol major”, op. 83, de Johannes Brahms. Concertul a fost compus între 1878-1881, premiera, cu Brahms însuşi la pian, a avut loc la Budapesta, în 9 noiembrie 1881, sub bagheta lui Erkel Sándor. Compoziţia este una dintre cele mai complexe lucrări ale literaturii pianistice concertante, nu numai din punct de vedere tehnic, dar şi prin faptul că necesită o înţelegere profundă a stilului matur brahmsian. Interpretarea ei impune o imensă concentrare intelectuală şi capacitate fizică deosebită.

În cea de-a doua parte a concertului va fi prezentată „Simfonia în re minor”, de César Franck. Aceasta face parte din lucrările compuse în ultima perioadă a vieţii compozitorului, fiind cea mai populară dintre acestea.

Cunoscutul pianist Alexei Nabioulin, cu un stil de interpretare rafinat, plin de eleganţă, a fost distins cu premii la mai multe concursuri internaţionale, dintre care amintim: Premiul I şi Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Schubert la concursul „Al. Casagrande” (Terni, Italia, 1998), Premiul I şi Premiul special pentru interpretarea creaţiei lui J. Field la concursul de la Dublin (Irlanda, 2000).

De asemenea, companiile Kawai şi Seiler i-au oferit fiecare ca premiu câte un pian de concert. Începând cu 2012, Alexei Nabioulin este profesor în cadrul Conservatorului din Moscova. Alexei Nabioulin, considerat în Rusia drept unul dintre pianiştii reprezentativi ai momentului, este invitat să susţină concerte în toată lumea, fiind invitat la mai multe festivaluri de renume internațional.

Dirijorul concertului este Alpaslan Ertüngealp, din Turcia. Născut la Istanbul, unde a absolvit Şcoala Germană, şi-a continuat studiile la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. Stabilit în Ungaria de peste treizeci de ani, este fondatorul şi directorul artistic al Cursurilor Internaţionale de Măiestrie în Dirijat de la Szolnok.

Deține numeroase premii internaţionale de profil. În 2001 a fondat Orchestra de Cameră „Academia Hungarica”, o formaţie care reuneşte cei mai buni muzicieni maghiari. Alpaslan Ertüngealp a fost asistentul dirijorului Claudio Abbado, răstimp în care a avut ocazia să lucreze cu orchestre de prim rang din Europa.