Un eveniment muzical aparte va avea loc astăzi, 5 martie, de la ora 19.00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii orădene. Este vorba despre un concert simfonic avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul italian Andrea Barizza, stabilit de o vreme în Germania. Solistul serii va fi Fülei Balázs, din Ungaria.

„Prima lucrare este Uvertura Hebridele, de Felix Mendelssohn-Bartholdy, după care vom continua cu Concertul nr. 2 în Si bemol major, op. 19, de Ludwig van Beethoven. Este practic primul său concert pentru pian, cu toate că astăzi Concertul în Do major poartă nr. 1, datorită ordinii publicării. În cea de-a doua parte a concertului, veți putea asculta Simfonia nr. 38 „Praga” în Re major, K.504, de Wolfgang Amadeus Mozart. La finele anului 1786 s-a născut simfonia lui Mozart cu numărul 38. În ianuarie, anul următor a prezentat-o la Praga, de aici vine şi numele de Simfonia Praga”, a anunțat Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii, ieri, în cadrul unei conferințe de presă.

Dirijorul invitat, Andrea Barizza, a absolvit Conservatorul de Muzică „Giacomo Puccini” din La Spezia, secția pian. A urmat studii de dirijat de orchestră la Universitatea de Muzică „Carl Maria von Weber” din Dresda, sub îndrumarea profesorilor Christian Kluttig și Steffen Leissner. A participat la numeroase masterclass-uri susținute de maeștrii Piero Bellugi (Florența) și Vladimir Jurovskij (Berlin). În 2015, obține premiul II la Concursul de Dirijat al Universității Centrale Germane. A fost asistentul dirijorului de cor al Filarmonicii din Dresda, corepetitor al Landesbühne Sachsen, iar în 2016 a fost asistent și corepetitor la Opereta de Stat din Dresda. Pe parcursul carierei sale de dirijor, a avut prilejul să colaboreze cu violoniști de renume internațional, precum Dmitri Berlinsky, Valery Vorona, Viktor Tretiakov. De-a lungul timpului, a colaborat cu orchestre, precum: Philharmonic Orchestra Plauen Zwickau, Orchestra Simfonică din San Remo, Orchestra Operetei de Stat din Dresda, Abruzzese Symphonic Institution, Soloist Academy of West Kazakhstan Philharmonic Orchestra, Orchester der Landesbühnen Sachsen, Filarmonica din Bacău, Landeskapelle Eisenach, Neue Lausitzer, Orchestra Filarmonicii Karkhov, Moravská Filharmonie Olomouc, Severočeská Filharmonie Teplice. În prezent, Andrea Barizza este asistent al dirijorului Michale Sanderling, la Filarmonica din Dresda.

Maestrul italian Andrea Barizza este stabilit de o vreme în Germania. Recent, în data de 23 februarie, a avut concert în Drezda, iar la Oradea a venit din Germania, prin Ungaria.

Solistul invitat, Fülei Balázs, s-a născut în 1984, la Kecskemét. A început studiul pianului la vârsta de 8 ani, cu Katona Szabó Judit. Și-a continuat studiile la Conservatorul „Bartók Béla” din Budapesta, cu prof. Eckhardt Gábor și Réti Balázs. A obținut diploma de studii superioare la Academia de Muzică „Liszt Ferenc”, unde a studiat cu prof. Nádor György, Réti Balázs, Devich János și Gulyás Márta. A concertat în Palatul Artelor din Budapesta, Konzerthaus din Viena, Concertgebouw din Amsterdam, Kioi Hall din Tokio, Conservatorul „Tchaikovsky” din Moscova, precum și în Carnegie Hall din New York. A apărut în festivaluri importante, precum La Gesse Festival, Festival Radio France Montpellier, Miami Piano Festival, Schwetzinger Festspiele, FerruccioBuson Festival. A câștigat concursuri internaționale la Budapesta, Taranto, Milano, Cagliari și Moscova. The International Holland Music Sessions l-a desemnat de două ori pentru a fi solistul turneului „New Masters On Tour”. A susținut concerte în majoritatea țărilor europene, precum și în SUA, Japonia, China, Israel, Vietnam și Australia. Un pasionat al muzicii de cameră, susține cu regularitate concerte alături de ansamblul Auer Trio, dar colaborează și cu cvartetul de coarde „Kodály”, având mai multe concerte în India. În 2018, a fost solistul faimosului ansamblu Camerata Bern. În 2013, a înregistrat lucrările lui Bartók și Grieg, iar în 2015, lucrările lui Beethoven, Brahms, Debussy și Virágh András Gábor. Pe lângă cariera artistică, desfășoară și o bogată activitate pedagogică predând din 2012 la Academia de  Muzică „Liszt Ferenc”, deținând din 2015 și funcția de director al Catedrei de Muzică de cameră. Deține numeroase premii binemeritate: premiul Junior Prima – 2010, premiul Artisjus – 2011, premiul Fundației Solti – 2012, premiul de onoare al Charlotte White's Salon de Virtuosi Diamond Career Grand din New York – 2015 și premiul „Liszt” – 2017.