Cititul trebuie să fie o plăcere, să aducă în suflete bucurie şi să nu fie privită ca o "obligaţie plictisitoare", este mesajul pe care criticul de literatură Alex Ştefănescu l-a transmis, ieri, zecilor de elevi orădeni prezenţi în Sala Mare a Primăriei Oradea pentru a asista la conferinţa cu tema "Ce trebuie să ştie un tânăr despre literatură".

Alex Ştefănescu, unul dintre cei mai mare critici de literatură din România s-a aflat, ieri, la Oradea, pentru a onora două eveniemte culturale. Primul s-a derulat în Sala Mare a Primăriei Oradea, unde criticul şi-a dat întâlnire cu liceenii şi nu numai. Al doilea moment s-a consumat după amiază cu prilejul lansării cărţii "Convorbiri cu Alex Ştefănescu" de Ioana Revnic. Conferinţa cu tema "Ce trebuie să ştie un tânăr despre literatură" a fost organizată la iniţiativa Fundaţiei Academiei Civice Bihor, reprezentată de Eugenia Mitraşcă. Aceasta a subliniat că regretă că nu l-a invitat mai devreme pe Alex Ştefănescu la Oradea, în condiţiile în care se constată că cheful de literatură e în pericol de moarte". Despre omul, scriitorul şi criticul Alex Ştefănescu a vorbit profesorul Ioan Simuţ de la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Simuţ le-a spus elevilor prezenţi în sală că invitatul acestei conferinţe este unul specială, catalogându-l pe Alex Ştefănescu ca un  "campion al cititului". "Este omul care a citit cele mai multe cărţi din acestă sală. O performanţă în raport cu noi. Acest titlu de campion al cititului atrage sensibilităţi. Cea mai importantă care a sa este Istoria Literaturii române contemporane şi a născut sentimente contradictorii, ba de ură, ba de servilism din partea scriitorilor care s-au regăsit sau nu în această lucrare monumentală", a precizat Simuţ. De asemenea, profesorul orădean a adăugat că Alex Ştefănescu nu este un intelectual care se retrage în propiul laborator sau campus, dimpotrivă el se adresează şi comunică cu publicul. „Este un critic care scrie pentru public. Scrie pentru alţii. Este un publicist care trezeşte pasiuni. Este un spirit ludic şi are mult umor. Recepteză cu bucurie valorile şi semnalează cu ironie nonvalorile. Alex Ştefănescu este cel care a scrie cartea "250 de cărţi proaste", a mai adăugat Ioan Simuţ. Pe de altă parte Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" a subliniat spiritul altruist al criticului, considerând că este "o coordonată esenţială a vieţii".

"Oamenii care citesc sunt mai frumoşi"

Alex Ştefănescu a mărturisit auditoriului că îi place să se joace, constatând cu tristeţe că oamenii mari nu mai au timp să se joace, de acolo rezultând şi spiritul său ludic atât de invocat de antevorbitorii săi. Acesta le-a povestit tinerilor o întâmplare cu tâlc cu Gabriel Liiceanu care l-a întrebat "de ce scrie?". Răspunsul său a fost că scrie pentru a cuceri femeile. "Dacă eram frumos era uşor să le cuceresc. Scriu cărţi, iar la lansări vin femei frumoase. E un mod complicat de a cuceri femeile", a spus cu umor Alex Ştefănescu. Acesta a recunoscut faptul că a citit mii de cărţi şi cititul este viaţa lui. Din păcate, criticul a constat cu uimire că azi se citeste dintr-o "obligaţie plictisitoare". "Literatura s-a inventat ca omul să aibă o plăcere. Toate celelalte discipline de la şcoală le învăţăm din nevoie. Litetarura e fost inventată numai pentru plăcere. Cititul nu e o corvoadă. E o bucurie să citeşti", le-a transmis tinerilor Alex Ştefănescu. Acesta a criticat modul în care se fac manualele şcolare care au darul de a-i îndepărta pe elevi de la citit. "Tot timpul am spus că voi da în judecată Ministerul Educaţiei din cauza modului în care sunt făcute manualele. Îi condamnă pe elevi la frigiditate estetică. Îi face surzi, să nu audă muzica", a remarcat criticul. Încerând să-i provoace pe elevi la a pune mâna pe carte, Alex Ştefăneascu le-a amintiti acestora că nevoia de litetarură de calitate este o necesitate, că fără citit, sufletul şi trupul nostru se urâţeşte. "Şi fizic, oamenii care citesc sunt mai frumoşi. Capătă un fel de nobleţe. Un om pare mai luminat. Un alt motiv este că e un alt mod de a-ţi procura, plăcere mai rapid. Şi cei care se droghează obţin plăcere, însă dacă citeşti nu rişti nimic, decât obţii plăcere ieftin", a mai adăugat Alex Ştefănescu. De asemenea, el a constat că oamenii nu ştiu să mai fie singuri. Singurătate trebuie privită, în opinia sa ca un mod de îmbogăţire spirituală, iar faptul că petrecem tot mai mult în societate ne face să nu ne mai regăsim. Ştefănescu le-a mai reamintit celor prezenţi că Dicţionarul limbii române are peste 100.000 de cuvinte, însă, cu tristeţe a constat că, tinerii folosesc uzual doar 300. Criticul literar a recunoscut că el nu vede în internet o concurenţă, atâta timp cât îl folosim în scop util. "Internetul nu face concurenţă. Carte poate dispărea. Şi eu am acasă tone de cărţi. Când intru în casă le cer voie să intru. Însă folosirea cuvintelor care să producă emoţii nu va dispărea", a spus el. Criticul şi-a încheiat confesiunea în faţa orădenilor amintindu-le că el are ca atribuţii de serviciu cititul şi le atrage atenţia ce să citească. "Eu sunt de serviciu cu cititul şi să vă atrag atenţia ce să citiţi. Nu aveţi timp să citiţi totul. Dacă am fi nemuritori, da. Însă avem nevoie de critici şi de selecţie", a concluzionat Alex Ştefăneascu.