Asociația de Teatru Shoshin din Cluj organizează cea de-a patra ediție a KaravanAct în perioada  17-22 august. Festivalul de Teatru pe Drum  din acest an se desfășoară timp de 6 zile  şi vizitează trei oraşe: Oradea, Satu Mare şi Cluj-Napoca şi include producţii din România şi Polonia.

Programul  festivalului din 2020  include producții din Cluj-Napoca, Polonia și Sfăntu Gheorghe, condimentate de o călătorie imaginară de sunete (concert). Organizatorii intenționează să ofere experiențe colorate și de neuitat și în acest an, prezentând spectacolele în spaţii neconvenţionale.

Festivalul de Teatru pe Drum KaravanAct a fost înființat în 2015 de către Asociaţia Teatrală Shoshin din Cluj-Napoca. „Scopul KaravanAct este să se infiltreze pe străzi,  în spații publice, spații exterioare şi interioare frecvent vizitate sau chiar uitate și să ducă teatrul, muzica, dansul și cântecul  în toate aceste locuri, arătând că arta aparține tuturor; că poate să fie, şi  ar trebui să fie o parte din viața noastră de zi cu zi; că locuința unui teatru - sau oricărei alte forme de artă – nu este numai în „casa” (teatru, auditorium, galerie) dedicată special acestuia, ci oriunde, în orice colț, piață, curte, pe balconul sau în apartamentul oricui, în orice clădire. În acest proces de „găsire a unui cămin”, arta scoate în evidență, îmbogățește și actualizează spațiul respective”, mărturisesc Györgyjakab Enikő și Köllő Csongor, creatorii festivalului. „În situația pandemiei, arta a devenit importantă, vitală pentru noi toți. Spectatorii KaravanAct nu sunt doar cei care vin în mod tradiţional la spectacole, ci orice om care se întâmplă să se afle acolo unde are loc evenimentul”, au mai transmis aceştia.

Festivalul parcurge următorul traseu: Oradea:  17-18 august; Cluj Napoca:  19-20 august;

Satu Mare:  21-22 august

 

Producții din România şi Polonia

Prima producţie propusă este un spectacol în aer liber, Carmen Funebre, oferit de teatrul   Biuro Podróży din Polonia. Compania a fost fondată de Pawel Skotak în anul 1988 cu scopul de a crea  moduri noi de exprimare, de a explora și extinde posibilitățile teatrului. Spectacolul  Carmen Funebre a fost deja prezentat în peste 50 de țări din întreaga lume și a câștigat numeroase premii. Spectacolul a fost inspirat din războiul din Bosnia și din alte conflicte etnice, precum și din fenomenul aprins al naționalismului și intoleranței la nivel mondial. Pe parcursul procesului creativ al spectacolului, membrii companiei s-au întâlnit cu refugiați din fosta Iugoslavie, care au povestit  despre propriul lor destin. Povestirile despre rude și locuințe pierdute au inspirat actorii să dezvolte diferite scene, creând metafore care descriu temele universale ale persoanelor obligate să-şi părăsească casa, țara. Producția are un efect „amenințător” asupra spectatorilor prin folosirea personajelor pe picioroange, a focului, a luminilor de căutare și a muzicii înfiorătoare, evocând atât spaimă, cât și compasiune.

Cea de-a doua producţie este Pyro, un spectacol de teatru-dans propus de M Studio din Sfântul Gheorghe. Compania s-a inspirat din tradiția  circului, iar ideea acestui spectacol s-a născut în timpul  repetițiilor  pentru un un alt spectacol, unul chiar de teatru-circ,  de intitulat Sărbătoarea, în regia lui Péter Uray.
O altă propunere este spectacolul Fiica tatălui, de Háy János, propus de Asociaţia Teatrală Shoshin.  Textul lui Háy are la bază povestea asistentei poloneze Irena Sendlerowa, care a salvat peste 2.000 de copii din ghetoul de la Varșovia în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, după cum subliniază însuşi autorul în prefață, realitatea a fost doar un punct de pronire. Iar echipa creatoare a Shoshin a explorat simboluri ale opresiunii şi vulnerabilităţii glisând spre introspecţia fiinţei umane, a limitelor interioare şi incapacităţii noastre, ca indivizi, de a trăi cu adevărat libertatea.

Interpreții acestui performance sunt: Kiss-Ferenczi Sára, Márkos Tamás, Ruszuly Ervin.

Muzică live: Márkos Tamás. Regia este semnată de Köllő Csongor, iar asistent dramaturg este Veres Kincső.

Caravana include şi Concertul Fluidian. Fluidian (Emil Gherasim) este compozitor şi chitarist, iar creaţia sa include muzică acustică și electronică, muzică de film și teatru, mostre de sunet create pentru spectacole de dans contemporan și creații vizuale, muzică texturală minimalistă, „picturi sonore” și sondare ambientală. Muzica sa are o atmosferă profund meditativă, care se naște printr-o metodă specială de improvizație. Prin utilizarea chitarei într-o varietate de moduri (de exemplu, suflând șiruri sau folosind o coardă pentru a modifica toate acestea în mod electronic) și prin conceptul textual minimalist, muzica sa se transformă într-o călătorie contemplativă și sonoră plutitoare.

Intrarea la spectacolele KaravanAct este gratuită. Proiectul este  susținut de AFCN.