Joi, 30 ianuarie 2020, la Muzeul Țării Crișurilor, a avut loc prezentarea proiectului de solidaritate și promovare (sub forma unui material PPT) Institutul de Istorie „George Barițiu” la Centenar (1920-2020). Prezentarea istoriei, activităților și realizărilor Institutului.

Acţiunea de la sediul MTC a avut loc simultan în cel puţin 100 de instituții de învățământ și cultură din țară (licee, universități, muzee, institute de cercetare, arhive, asociații profesionale, ONG-uri, pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea institutului.

„Este un act de solidaritate în jurul primului Institut de Istorie Naţională din România. Un gest prin care susţinem cercetarea istoriei naţionale şi ne exprimăm respectul faţă valorile umane care şi-au asumat destinul acestui institut”, a spus directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca a fost înfiinţat la iniţiativa şi cu sprijinul Regelui Ferdinand în data de 2 februarie 1920. Regele Ferdinand a fost cel care a anunţat că acordă o subvenţie de 400.000 lei pentru înfiinţarea unui institut academic în marele oraş ardelean, în care să se studieze istoria românilor din Transilvania, directorii acestui institut au fost personalităţi marcante ale istoriografiei din România, membri ai Academiei Române, foşti rectori: Ioan Lupaş, Alexandru Lapedatu, Ioan Moga, Constantin Daicoviciu, Ştefan Pascu, Aurel Răduţiu, Camil Mureşanu, Nicoale Erdoiu.