Orădenii au avut parte luni seara, în sala Teatrului „Regina Maria", de un spectacol complex de poezie şi muzică, intitulat „Dor de Eminescu", care a fost susţinut de actorul Ion Caramitru şi de clarinetistul Aurelian Octav Popa. Timp de o oră, cei doi artişti au dialogat într-o formulă scenică inedită, împletind cuvântul cu muzica, în cadrul unui spectacol alcătuit pe baza unor selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale poetului Mihai Eminescu.

Cu acest spectacol, Caramitru a reluat o colaborare mai veche cu Aurelian Octav Popa, care a oferit o „coloratură" muzicală modernă şi lucidă textului, apelând la muzica lui Enescu, Bartók, Messiaen, dar şi a altor compozitori celebri, în care sunetele clarinetului sunt cu totul remarcabile. Înainte de Oradea, spectacolul „Dor de Eminescu" a fost prezentat de Ion Caramitru şi Aurelian Octav Popa la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB), sâmbătă, chiar în ajunul sărbătorii naşterii poetului, iar a doua zi, a fost prezentat în faţa membrilor Academiei Române, cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii Române. Ion Caramitru crede că acest spectacol este cerut de public deoarece pune în valoare cea mai frumoasă limbă română, care este cea a lui Eminescu, dar şi pentru că are în structură ambiţia de a explora pe o anumită dimensiune opera poetică a lui Eminescu. În vara anului 2011, recitalul „Dor de Eminescu" a fost prezentat cu succes în Statele Unite ale Americii, Canada şi München, urmând ca în această vară  să ajungă, cel mai probabil, în Australia şi Noua Zeelandă. Ion Caramitru are o prezenţă constantă la Oradea. El a mai fost în oraşul nostru acum doi ani, pe 15 ianuarie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în cadrul unui program susţinut de artişti orădeni, printre care soţii Florin şi Florina Mariş-Hinsu şi familia Chelu. De asemenea, acum câţiva ani, a evoluat într-un spectacol cu Mariana Mihuţ, în cadrul Săptămânii Teatrului Scurt, iar la Filarmonica de Stat a cules aplauze alături de Johnny Răducanu, într-un spectacol în care muzica de jazz s-a îmbinat armonios cu textele literare.

La spectacolul de luni seara, sala mare a Teatrului orădean a fost neîncăpătoare, printre cei prezenţi numărându-se: PS Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, reprezentanţi ai Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", poetul Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, şi Ioan F. Pop, custodele Muzeului „Iosif Vulcan" Oradea.