„Istoria Holocaustului. Desfiinţarea omului”, lansată la Oradea - Lucrare unică în istoriografia românească
Sinagoga Mare de Rit Ortodox a găzduit ieri lansarea volumului „Istoria Holocaustului. Desfiinţarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuţia lui Eichmann”, de Ovidiu Raeţchi.
Gazda evenimentului a fost Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, alături de Robert Schorr, directorul Centrului Comunitar Evreiesc (JCC) Oradea. La masa prezidiului s-au aflat prof. univ. dr. Antonio Faur, de la Universitatea din Oradea, director al Centrului de Cercetare a Istoriei Evreilor „Eva Heyman”, drd. Emanuel Grec, cercetător la Universitatea din Heidelberg, și Ovidiu Raețchi, autorul impresionantului volum „Istoria Holocaustului. Desființarea omului. De la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann”, cartea apărut recent la Editura Litera.
În deschiderea manifestării, Robert Schorr, directorul Centrului Comunitar Evreiesc Oradea, a dat citire mesajului trimis de către deputatul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, după care a luat cuvântul profesorul și istoricul Antonio Faur.
Sinteză a celei mai cutremurătoare crime din secolul XX, cartea trece în revistă originile intelectuale ale nazismului, psihologia lui Hitler - pe care autorul îl numește „asasinul zero”, sursa absolută a Holocaustului - și politicile antisemite ale fiecărui stat european, din Germania până în România, din Scandinavia până în Italia, din Franța până în Grecia și în Ungaria. Un loc special îl ocupă etapele în care conducătorii celui de-al Treilea Reich au ajuns să conceapă Soluția Finală și modul în care aceasta a fost aplicată în lagărele de exterminare de la Chełmno, Bełzec, Sobibór, Treblinka, Majdanek și Auschwitz-Birkenau. „Holocaustul prin gloanțe“, comis de naziști cu precădere în Uniunea Sovietică, este reconstituit prin numeroase relatări ale supraviețuitorilor și ale martorilor, în vreme ce legile antisemite care pregătesc Shoah-ul sunt analizate în detaliu.
„Cunoașterea Holocaustului, în România cel puțin, este de dată mai recentă, dacă comparăm situația țării noastre cu țările din Occident. Lucrarea domnului Raețchi este bine să umple un gol în istoriografia română, în primul rând, iar în al doilea rând, este o premieră istoriografică. Eu, personal, nu știu un alt istoric care să fi tratat o temă atât de generală până în prezent”, a spus Antonio Faur.
Cartea este una de sinteză, autorul parcurgând o bibliografie vastă, de la cărți în limba română la o bibliografie în limbă străină.
„Autorul a făcut o sinteză în limba română despre un eveniment terifiant din istoria umanității care s-a consumat la mijlocul secolului trecut. Subiectul cărții este unul de actualitate, unul necesar, pentru că, așa cum s-a văzut în ultima vreme, nu numai în România, ci și în alte țări, există o atmosferă de ignoranță. Lumea nu știe sau chiar contestă Holocaustul, care a fost o tragedie evreiască. Concomitent, însă, Holocaustul a fost o tragedie universală, pentru că este vorba despre încercarea de a desființa omul. Tragedia evreiească, pentru orice om rațional, este o tragedie a omului”, a concluzionat Antonio Faur.
După București și Iași, Ovidiu Raețchi a venit în orașul de pe Crișul Repede, onorând astfel invitația Comunității Evreilor din Oradea, pentru a prezenta această carte de mare importanță.
Printre cei prezenți la lansare s-au numărat oficialități locale, județene și centrale, profesori universitari, dar și un supraviețuitor al lagărelor de exterminare. De asemenea, în public s-a aflat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, care a preferat să stea în sală, undeva în spate, alături de Dacian Palladi, fostul city manager al orașului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.