Una dintre cele mai îndrăgite şi populare interprete de folclor, Florica Duma, surprinde cu bucurie publicul din Bihor şi din România prin apariţia unui nou disc. Interpreta a terminat înregistrările chiar în preajma zilei de naştere, 9 decembrie, iar albumul muzical va fi lansat anul viitor.

Iubită şi apreciată de spectatorii din întreaga Românie, Florica Duma este neobosită în pasiunea ei pentru folclorul autentic. Este unul dintre puţinii interpreţi care încă mai promovează adevăratele balade, doine, polci şi hore, aşa cum au fost culese de la bătrânii satului. Florica Duma s-a născut şi a copilărit în cătunul Cărănzel din comuna Lăzăreni şi este fiica rapsodului Constantin Duma. Chiar dacă a îmbrăţişat iniţial profesia de economist, Florica Duma nu a putut uita ecoul codrului verde, muzica tatălui, parfumul satului şi, din cântec în cântec, într-o zi a realizat că este un solist de succes. Fără să-şi fi planificat minuţios o carieră artistică, interpreta a simţit că publicul o iubeşte, o cheamă şi o recheamă, pe scenă şi în inimi, şi a decis să-şi dedice viaţa muzicii. O viaţă de muncă susţinută, din zori şi până în seară, pentru a promova autenticitatea, valoarea şi farmecul muzicii folclorice. Florica Duma are peste 10 discuri lansate, vândute ca pâinea caldă, şi îşi menţine obiceiul de a-şi lansa câte un album o dată la doi ani. De această dată, bihorenii se vor bucura de o nouă apariţie, în anul 2016.

„Este un disc la care am muncit foarte mult, aproape doi ani. Un disc nou, cu muzică autentică, cu 23 de melodii, şlagăre", povesteşte Florica Duma.

„Am încercat să-mi formez o linie, din zona mea de folcorică. Am adus pe acest disc Roata, Polca, Ţălandărul, Mânânţelul, două nunţi, Păduraru, Trage mândră la tileagă, M-o făcu jendarii hoţ, Nici jendarii nu te leagă, Nevastă de om bogat, Nuntă ca-n Bihor. L-am introdus şi pe Lică Sămădău, din Moara cu Noroc, a fost foarte cerut", spune artista.

„În acest album am încercat să aduc şi pădurarul şi notarul şi primarul, cum se face pe la noi. Toate textele şi melodiile sunt vechi, autentice, culese, nu este nimic contrafăcut. Am adus parfumul cântecelor de acolo, de la buturugă, din zona mea folclorică, unde mergeam când era copil la păscutul vacilor şi al gâştelor", a spus Florica Duma. Acolo, la adăpostul pădurii, copila îşi cânta satul în sticla de la lampă şi se bucura de ecoul pe care i-l întoarce natura. Artista are textele culese pe caiete şi cântă de dimineaţa până seară. Fiecare succes se măsoară în muncă şi exerciţiu. „Eu mă trezesc cântând şi adorm cântând, muncesc chiar dacă nu am un disc de scos. Pe mine m-ar bucura ca şi tinerii care ne vor urma, şi care sunt talentaţi şi buni, să meargă să culeagă folclor. Un cântăreţ nu va atinge niciodată apogeul dacă trăieşte în bloc. El trebuie să intre în contact cu lumea satului, să trăiască acolo. Folclorul nu se culege de pe internet, nu se copiază, se culege de la bătrânii satelor. Încă mai avem atâtat folclor necules că-l poţi strânge cu grebla", a explicat artista.

„Eu nu am avut profesor de canto. L-am avut pe tatal meu de la care m-am inspirat. Am păstrat cântecele, baladele. Am avut norocul de a trăi într-un sat care a fost electrificat târziu. Poate de aceea folclorul a rămas viu mai mult timp în acea zonă", rememorează Florica Duma.

Nu ştie exact când a ajuns celebră, dar ştie că publicul a înălţat-o pe culmi. „Este o vorbă care spune: Dacă nu eşti cântăreţ să ajungi în vârf, mai bine nu fii. Iar eu am muncit să ajung în vârf şi am ţinut la tradiţie. Dacă nu este vioară cu goarnă pe scenă şi nu este dobă, eu nu cânt. Iar publicul este rafinat, te scanează, te simte. Pe mine tot timpul m-a chemat înapoi pe scenă", mai spune interpreta.  Deşi vin sărbătorile, Florica Duma n-are timp de stat. În 25 decembrie va cânta la Luncşoara, în 26 decembrie va cânta la Şuncuiuş, iar în noaptea de Anul Nou este invitată la Arad. Am întrebat-o dacă nu oboseşte şi mi-a răspuns „Cântecele m-au adus pe mine sus. Cântecele şi publicul. Cântecul este viaţa mea, trăiesc prin cântec şi uit de toate când cânt".