Orchestra Filarmonicii Oradea invită publicul la o seară argentiniană, pe ritmuri de tango, joi, 7 octombrie, de la ora 19.00, în sala de concerte Enescu-Bartók.

 

Cele trei piese incluse în program - Aconcagua Concert pentru bandoneon și orchestră, Anotimpurile în Buenos Aires pentru Vioară și orchestră de coarde, în aranjamentul lui Leonid Desyatnikov și Libertango, după un aranjament conceput de Flaviu Mogoșan (dirijorul întregului concert) - sunt pagini din creaţia argentinianului Astor Piazzolla. Alături de Flaviu Mogoşan, vor evolua soliștii Giancarlo Palena (bandoneon) și Rareș Munthiu (vioară).

Întreaga creaţie a lui Astor Piazzolla, compozitor argentinian al secolului XX, s-a axat pe genul tango. Fiind el însuși interpret de bandoneon, multe dintre lucrările sale au fost dedicate acestui instrument. Piazzolla a revoluționat tradiționalul tango, conturând un nou gen - nuevo tango, care cuprinde elemente de jazz și muzică clasică.

Concertul de bandoneon, denumit după vârful Aconcagua din Munții Anzi, este alcătuit din trei părți. Ritmul de tango este redat de către solist, încă din primele pagini ale lucrării caracterizată de emoție, tandrețe și pasiune arzătoare.

Cele patru anotimpuri au fost o sursă de inspirație pentru compozitori din epoci stilistico-muzicale diferite. Lui Vivaldi, Haydn, Ceaikovski, în secolul  XX, li se aliniază și Piazzolla cu lucrarea în patru părţi, intitulată Anotimpurile în Buenos Aires.

„Călătoria muzicală pe meleaguri argentiniene se încheie cu piesa Libertango. Titlul lucrării, compus din cele două cuvinte ale limbii spaniole Libertad (libertate) și tango, reprezintă trecerea de la tango-ul clasic la cel modern (tango nuevo), un gen muzical care îi aparţine lui Astor Piazzolla”, anunță, printr-un comunicat de presă reprezentanții Filarmonicii orădene.

Potrivit acestora, în prima parte a serii, solist la bandoneon va fi italianul Giancarlo Palena. Palena studiază instrumentul de la vârsta de șapte ani şi este laureatul concursului Premiul Interpretului Italian de Acordeon. În ultimii ani s-a afirmat în calitate de solist şi membru în ansambluri de cameră pe scene internaționale, precum: Royal Festival Hall din Londra, Teatro San Carlo Napoli, Conservatorul Santa Cecilia din Roma și multe altele.

Rareș Munthiu, solistul lucrării Anotimpurile de Buenos Aires, distins cu premii la concursuri naționale și internaționale, precum „Remember Enescu-Sinaia”, „Festivalul Bach Cluj-Napoca” și Festivalul de Jazz „Napocensis” Cluj-Napoca, a avut numeroase concerte cu Filarmonica din Cluj-Napoca atât în calitate de solist, cât şi ca membru al cvartetului Eufonia. În prezent, Rareș Munthiu este violonist în cadrul orchestrei Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Orchestra Filarmonicii Oradea va fi condusă de dirijorul Flaviu Mogoșan. Acesta a studiat la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, după care la Academia Regală de Muzică din Dublin, Irlanda. Aici, având ocazia să dirijeze o orchestră de copii, a început să se implice din ce în ce mai mult în spectacole educative, dorind să le insufle celor mici pasiunea pentru muzica cultă. Reîntors la Cluj-Napoca, muzicianul a organizat în anul 2014 primul său eveniment în cadrul căruia a prezentat șapte spectacole pentru tânărul public clujean. Flaviu Mogoșan este în prezent dirijor al Coralei Transilvane și colaborează frecvent cu Opera Națională Română Cluj.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea. Accesul în sala de concert se face în conformitate cu prevederile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor. În acest sens, melomanii interesați să participe la evenimentele Filarmonicii orădene, pot urmări ultimele informări disponibile în acest sens pe https://bh.prefectura.mai.gov.ro/media/presa/