Gheorghe Vidican a fost sărbătorit în cadru festiv, joi, 25 iulie, în Sala mare a Primăriei Oradea, la împlinirea frumoasei vârste de 60 de ani. Evenimenul a fost un bun prilej pentru poetul bihorean de a-şi lansa cea de-a zecea carte, "Maltratatul de linişte", apărută la Editura Brumar.

Manifestarea, organizată de Fundaţia Academia Civică Bihor şi Primăria Oradea, a fost moderată de Eugenia Mitraşcă, de la Fundaţia Academia Civică. După ce l-a felicitat pe poet cu ocazia zilei sale de naştere, domnia sa a dat citire cuvântului trimis la aniversare de Mircea Mihăieş, redactorul şef al revistei "Orizont" din Timişoara. De altfel, orădenii prezenţi la lansare au putut achiziţiona cel mai recent număr al revistei, care reuneşte între paginile ei şi un grupaj de poezii semnate de Gheorghe Vidican, precum şi un amplu interviu cu el realizat de Robert Şerban, directorul Editurii Brumar. Despre autor şi opera acestuia au vorbit poetul Lucian Scurtu şi prof. univ. dr. Dan H. Popescu, deşi iniţial fuseseră invitaţi (şi chiar confirmaseră prezenţa la eveniment!) Mircea Mihăieş, redactorul şef al revistei "Orizont" din Timişoara, şi Ioan Moldovan, directorul revistei "Familia" din Oradea. "În lipsa titularilor, s-a apelat la rezerve...", a spus, mai în glumă, mai în serios, Lucian Scurtu, cel care, alături de Dan H. Popescu, a răspuns cu bucurie invitaţiei venite din partea lui Vidican de a-i prezenta cartea. Prezent la eveniment, viceprimarul Mircea Mălan i-a înmânat aniversatului o diplomă de excelenţă din partea Primăriei Oradea, cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani, dar şi în semn de recunoaştere pentru întreaga sa activitate în planul creaţiei artistice. La final, a luat cuvântul şi sărbătoritul, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru că şi-au rupt din timpul lor liber pentru a-i fi alături la ceas aniversar, după care a citit câteva dintre poemele din noul său volum şi a acordat autografe.

Gheorghe Vidican s-a născut în 27 iulie 1953, în satul Petid, judeţul Bihor. Este absolvent al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică a Universităţii din Oradea şi a masterului Managementul şi Ingineria Afacerilor. A debutat în revista Familia, în 1972, în decursul timpului publicând poezii în numeroase reviste din ţară. Dintre cele 10 volume publicate de poet amintim: "Singurătatea candelabrului", "Sărbători vulnerabile", "Tratatul de linişte", "Mansarda cu vitralii", "Genunchii Tamisei", "Aspru sângele meu".