La cei 79 de ani, profesorul Ioan Baba a lansat o nouă carte
Profesorul şi scriitorul Ioan Baba Armânescu şi-a lansat joi, 6 iunie, la Biblioteca Judeţeană din Oradea, noua sa carte, intitulată "Scurte secvenţe de timp. Mărunte fragmente de spaţiu". Volumul, apărut la Editura Primus, reuneşte peste 100 de poezii scrise de-a lungul vieţii, dintre care multe au şi semnătura zilelor noastre. Cartea a fost prezentată de Miron Blaga, consultant artistic al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
"Volumul se deschide cu două poeme închinate limbii române. Limba română ne oferă încă privilegiul deosebit de a ne juca cu cuvintele, de a ne crea al doilea univers, care este Poezia. În alternanţă cu cuvântul este tăcerea dintre cuvinte, care ne obligă la meditaţie", a spus, printre altele, Miron Blaga. El a menţionat că scrierile au o tematică diferită, fiind poezii despre natură, de atitudine, naţionale şi sociale, dar sunt şi poezii închinate iubirii, versurile fiind scrise din diferite momente ale existenţei poetului. "Remarc, în mod special, o tematică dragă inclusiv poetului Grigore Vieru, casa părintească, pentru care profesorul Baba manifestă o dragoste neţărmurită", a mai spus Miron Blaga. În opinia sa, atunci când scrie despre actualitate, autorul o face cu o revoltă care atinge uneori satira, dar o face cunoscând în mod sigur realităţile vremii. "Eu nu pot fi indiferent la ceea ce se întâmplă în jurul meu, aşa sunt eu. Nu pot privi cu indiferenţă când văd că România a ajuns o colonie a imperialismului occidental", a spus profesorul Ioan Baba la lansare. În carte este amintit şi momentul dureros de la Fântâna Albă, când au fost ucişi numeroşi români. Totodată, sunt amintiţi cei patru militanţi unionişti pro-români din Basarabia, Ilie Ilașcu, Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivanțoc și Alexandru Leșco, condamnaţi la moarte. Miron Blaga şi-a încheiat discursul arătând că prin tot ceea ce a făcut, profesorul Ioan Baba a fost un model pentru foarte multe generaţii de elevi. "Nu cred că ne vom mai întâlni cu profesori ca domnia sa. Ca om a fost de o verticalitate deosebită, a fost şi este vertical şi prin faptul că a spus întotdeauna ceea ce a gândit, fiind, totodată, şi un foarte bun patriot", a mai spus Miron Blaga.
La final, cei prezenţi la lansare au aşteptat cu interes să intre în posesia cărţii, însoţită de un autograf din partea autorului.
@Gigel Inainte sa spui ceva despre acest profesor (pe care l-am avut timp de doi ani), ar trebui sa inveti sa scrii perfect gramatical (ceea ce tu nu stii)..da, e adevarat ca umbla cu haine rupte dar, nu asta defineste un om.. Avea un suflet foarte bun si stia limba romana. A fost, alaturi de alti profesori de la LFI in Oradea, cineva care stia sa predea o materie...Si, nu degeaba te cheama "Gigel"...
mare nemernic esti tu, gigel, sau cum ma-ta te-o fi chemand. mi-e rusine mie ca in oradea exista, respira, scrie comentarii un asemenea individ josnic. rusine, ba!
acest "domn profesor", zdrentaros, care umbla cu costume rupte are tupeul sa vorbeasca despre casa parinteasca? a vandut-o demult, lasand basculante intregi de gunoi atat in casa cat si in curte... ar face bine sa stea acasa, sa-si vada de batraneti, nu pe la evenimente si sa isi dea banii pe tiparit de carti, nu de alta da-l cauta o doamna cu coasa ...