Centrul Cultural Posticum din Oradea organizează, până în 14 aprilie, cea de-a IV-a ediţie a expoziţiei interactive cu tematica Postului Mare. În decursul celor trei ediţii, evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 6.000 de vizitatori - adulţi şi copii - din Oradea, judeţ, dar şi din ţară şi străinătate. Expoziţia prezintă istoria suferinţelor lui Isus, iar anul acesta decorurile au fost realizate parţial de către copii. În plus, expoziţia beneficiază de efecte audio şi video speciale.

„Nu este o expoziţie obişnuită, ci dorim să-i provocăm pe vizitatori să experimenteze trăirile pe care Iisus şi ucenicii lui le-au avut la vremea respectivă", ne-a declarat Andrea Wagner, coordonatoarea programului de la Posticum. Ea a menţionat că în acest an decorurile au fost realizate de 15 copii, din clasele primare, de la diferite şcoli orădene. Până în 14 aprilie, orădenii, şi nu numai, sunt invitaţi să facă o călătorie în timp, în ultimele zile ale Mântuitorului. Staţiile diferite ale istoriei de suferinţă - Intrarea în Ierusalim, Cina cea de Taină, veghea din Grădina Ghetsimani, trădarea, judecata, umilirea, moartea pe cruce şi, în sfârşit, Învierea prezintă marile probleme ale vieţii umane şi răspunsurile creştine oferite. „Experienţa anilor trecuţi arată că copiii simt şi înţeleg mult mai adânc aceste lucruri decât o presupun câteodată adulţii. În plus, se şi pot exprima în felul lor şi prin mijloacele lor speciale", ne-a declarat Alin Ivan, ghidul pentru limba română al grupurilor. Această experienţă i-a îndemnat pe organizatori să încredinţeze copiilor executarea unei părţi din decoruri. Astfel, sub îndrumarea artistului plastic orădean Andrea Buzasi, care este conducătoarea programului Arta copiilor, organizat în cadrul Posticum, copiii, utilizând diverse tehnici şi proceduri artistice, au executat elementele ambientale ale unor locaţii, prin aceasta devenind părtaşii evenimentelor prezentate. Una dintre cele mai emoţionante scene este „Cina cea de Taină", unde copiii iau loc la masă, mănâncă pască şi beau suc de struguri. Apoi, se reînvie tradiţia spălării picioarelor apostolilor de către Hristos. La călătoria în timp, organizată în subsolul Posticum, care se termină cu ieşirea prin capelă, vizitatorii sunt conduşi de ghizi în limbile română, maghiară, slovacă şi germană.

Expoziţia poate fi vizitată concomitent de grupuri de câte 15 persoane, durata fiind de 45 de minute. Intenţia de a vizita expoziţia trebuie anunţată din timp la Posticum, la telefon 0259-431.398. Taxa de intrare pentru copii este 3 lei, pentru adulţi - 5 lei, iar pentru familii - 8 lei.