Muzeul Ţării Crişurilor Oradea organizează astăzi, 12 octombrie, lansarea volumului „Ludovico Gritti. Un prinț venețian în Transilvania în serviciul lui Soliman Magnificul”, de Gizella Nemeth, Adriano Papo, traducere din limba italiană de dr. Raluca Lazarovici Vereș.

Evenimentul va avea loc la ora 17.30, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, moderator dr. Florina Ciure și are printre invitaţi nume ca prof. univ. dr. Sorin Șipoș, dr. Gabriel-Virgil Rusu, Raluca Lazarovici Vereș și autorii.

Evenimentul este organizat de instituția muzeală orădeană în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea și Primăria Municipiului Oradea în cadrul Sesiunii internaționale de comunicări științifice a Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal „Interferențe. Trecut, prezent, viitor”, Ediția I.

Volumul tratează viața, personalitatea și cariera politică a lui Ludovico Gritti, analizând cu precădere rolul pe care personajul principal l-a avut în politica Ungariei și a Transilvaniei, alături de alte personaje marcante pentru istoria secolului al XVI-lea din acest spațiu istoric. Curiozitatea istoricilor pleacă de la întrebarea dacă Ludovico Gritti a fost de fapt un slujitor fidel și un instrument al Porții, un funcționar loial al regelui Ioan Zápolya, un agent al Republicii Veneția sau doar un aventurier ambițios, un „prinț renascentist” tipic sau chiar „un negustor care a căutat să intre în jocul marii politici europene și să exploateze contradicțiile politicii maghiare în acel moment istoric crucial pentru a-și consolida propriile interese economice și financiare”. Cartea se construiește astfel pornind de la această întrebare, iar autorii raportează judecățile despre Ludovico Gritti exprimate de contemporanii săi, dar și de istoriografia modernă.

Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.