Două lucrări în primă audiţie și o simfonie de mare popularitate vor fi prezentate la Filarmonica de Stat, în cadrul concertului simfonic din această seară. Dirijorul concertului este maestrul Sabin Pautza, care revine pe scena orădeană, în dubla ipostază, de dirijor şi compozitor, completând șirul compozițiilor prezentate în primă audiție melomanilor orădeni. Solistul invitat este Viktor Hartobanu, un excepțional tânăr harpist român din Germania.

Din programul serii vor face parte lucrările: Jocuri IX – Ludus modalis – pentru orchestră (primă audiție), de Sabin Pautza, Concertul pentru harpă și orchestră, op. 35 (primă audiție), de Albert Zabel și Simfonia a III-a „Scoţiana”, de Felix Mendelssohn-Bartholdy, lucrare romantică de o rară frumuseţe.

Dirijorul concertului este maestrul Sabin Pautza, un vechi invitat de încredere al filarmonicii orădene, precum şi al tuturor orchestrelor din ţară.

Compozitor, dirijor, profesor, Sabin Pautza s-a născut în 1943, la Câlnic-Reşiţa. În anul 1965, a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, unde s-a bucurat de îndrumarea unor profesori de prestigiu, ca Marţian Negrea, Tudor Ciortea, Ion Dumitrescu, D. D. Botez, Marin Constantin, Emilia Comişel, Ştefan Niculescu, Aurel Stroe. S-a specializat, apoi, în compoziţie şi dirijat, la Accademia Chigiana din Siena (Italia) cu Franco Donatoni, Bruno Maderna şi Franco Ferrara. Între 1966-1984, este profesor de armonie, dirijat şi orchestraţie la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, precum şi dirijor al Orchestrei Simfonice şi al Coralei Animosi din cadrul Conservatorului, susţinând cu aceste formaţii o serie de concerte cu mare succes atât în ţară, cât şi în străinătate. Din 1984, se stabileşte în SUA, fiind numit, prin concurs, director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony. Dirijează frecvent în Europa, SUA şi Australia şi este permanent invitat să susţină cursuri de măiestrie la diferite universităţi americane şi europene. Deţine numeroase premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, printre care: premiul „George Enescu” al Academiei Române (1975) și premiul UCMR (1979). De asemenea, a obţinut titlul de doctor în muzică al Institutului de Cercetări Aplicate din Londra. A dirijat în cele mai renumite săli din SUA, Europa, Australia, etc. (Carnegie Hall New York, Academia Santa Cecilia Roma, Philharmonic Hall Sydney). Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Uniunii Compozitorilor Americani şi al Biroului de Consilieri al Institutului Biografic American. Compoziţiile sale sunt publicate de către Editura San Nicobian din New York, iar Swift Music Group editează Opera Omnia a compozitorului, din care au apărut deja peste zece compact discuri.

Revine cu regularitate şi în cadrul stagiunilor Filarmonicii din Oradea, iar în dubla calitate de dirijor-compozitor, a prezentat, în orașul de pe Crișul Repede, în primă audiţie locală, lucrări proprii, precum Simfonietta, Concertul pentru saxofon şi orchestră, Concertul pentru flaut şi orchestră, „Jocuri IV” - Concert pentru vioară şi orchestră, Simfonia a II-a „Sacra” - pentru soprană, cor și orchestră, iar în orchestraţie proprie: Fata şi moartea (Schubert), Passacaglia şi fuga în do minor (Bach), Via Crucis cu ocazia bicentenarului Liszt 2011.

„A devenit deja o obișnuință ca, atunci când maestrul se află în faţa orchestrei noastre, să prezinte o lucrare proprie. Această lucrare (n.r. - Ludus Modalis) face parte dintr-un ciclu al maestrului, pe tema Jocuri, pe care o vom asculta în primă audiţie la Oradea. Concertul pentru harpă și orchestră, de Albert Zabel, va fi, de asemenea, prezentat în primă audiție, la Oradea. Solistul, Viktor Hartobanu, este invitat pentru a treia oară în programul filarmonicii”, a spus ieri, într-o conferință de presă, Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene.

Viktor Hartobanu s-a născut în 1990, la Bernburg (Germania), într-o familie de muzicieni români. La vârsta de cinci ani a primit primele ore de harpă şi pian de la mama lui. La nouă ani a fost admis la Conservatorul de Muzică „Felix Mendelssohn-Bartholdy” din Leipzig (Prof. Max Koch – harpă, Prof. Hanns-Martin Schreiber şi Oriol Plans-Casal – pian). În 2008, a început studii superioare la aceeaşi facultate, obţinând diploma cu „magna cum laude” în anul 2010. Și-a continuat studiile de Master la HEM din Geneva în 2011 (clasa Prof. Florence Sitruk) şi la KC din Bruxelles în 2012 (clasa Prof. Jana Bouskova). Din 2013, a devenit academist al orchestrei „Staatskapelle Berlin”, unde a participat în concerte şi spectacole de operă şi balet sub bagheta maeștrilor Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Daniel Harding şi Paul Connelly, acompaniind pe Anna Netrebko, Placido Domingo şi mulţi alţii. A participat la cursuri de vară cu Isabelle Moretti, Ion Ivan-Roncea, Germaine Lorenzini, Fabrice Pierre, Sylvain Blassel, David Watkins și Ursula Holliger. Din 1998 a participat la Concursul naţional „Jugend musiziert”, la care a obţinut 17 premii I și 4 premii speciale pentru cel mai mare punctaj (harpă și pian). În 2005, a câștigat bursa asociaţiei „Förderverein der Musikhochschule zu Leipzig”. Între 2005 – 2008, a fost bursier al asociatiei „Jürgen Ponto-Stiftung”, datorită căreia a dat peste 100 de recitaluri în toată Germania. În 2006, a obținut premiul al II-lea la Concursul internaţional de harpă „Franz Josef Reinl” din Viena și premiul I la Concursul internaţional de harpă „Felix Godefroid” din Belgia. A participat la diferite emisiuni de radio şi televiziune transmise pe programele ZDF, ARD, MDR, TVR internaţional şi BBC. A fost invitat ca solist la festivalurile de muzică din Schwetzingen, Hitzacker, Leipzig şi altele, iar ca profesor la „Derbyshire Harp Festival”. A predat pentru un trimestru la şcoala regală de harpă „Tamnak Prathom” din Bangkok, Tailanda, iar din anul 2013, predă la şcoala de muzică din Coswig (Anhalt).