Dirijat de Jiannan Cheng și având-o ca solistă pe pianista Ioana Poenaru, concertul, intitulat „Răscruci ale Destinului”, va avea loc joi, 22 mai, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu – Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea.

 

Concertul va fi alcătuit din lucrările: Uvertura operei „La clemenza di Tito”, de Wolfgang Amadeus Mozart, „Concertul pentru pian și orchestră nr. 1 în re minor”, op. 15, de Johannes Brahms și „Simfonia nr. 83”, de Joseph Haydn.

Dirijoarea Jiannan Cheng a beneficiat în 2016 de bursa de dirijat a Orchestrei Simfonice din Miami și, tot în același an, a fost invitată la „Aurora Music Festival”, în Suedia, pentru a studia cu Kurt Masur și Johannes Gustavsson. În cariera sa dirijorală, Jiannan abordează atât repertoriul de operă, cât și pe cel simfonic.

În anul 2024, a câștigat Premiul I la Competiția Internațională de Dirijat „Hugo Alfvén” din Suedia și Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Dirijat-Orchestră din România. În prezent, Jiannan Cheng este director muzical al Orchestrei „Concordia” și al Orchestrei Simfonice a Universității Rowan. De asemenea, din anul 2023, a început să colaboreze cu Orchestrele din Philadelphia, Cincinnati și Miami.

Jiannan Cheng și-a început studiile dirijorale la Conservatorul din Beijing, urmând apoi cursurile de master la „University of Washington in Seattle” și cele de doctorat la Universitatea din Cincinnati. În plus, a avut ocazia să îi aibă ca mentori pe câțiva dintre cei mai renumiți dirijori din lume: Riccardo Muti, Kurt Masur, Johannes Schlaefli și Nicolás Pasquet.

Pianista Ioana Poenaru a crescut la Oradea, într-o familie de muzicieni. De la o vârstă fragedă și-a descoperit chemarea spre muzică, în special prin creația lui Beethoven. Astfel, începe să studieze pianul la Liceul de Artă din Oradea, la clasa doamnei profesoare Elisabeta Fekete Jambor, iar, apoi, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa doamnei profesoare Adriana Bera.

Muzica lui Beethoven i-a călăuzit pașii spre „Staatliche Hochschule für Musik Trossingen”, la clasa profesorului Gernot-Daniel Hanschke, unde obține cu mare succes diploma de solist. Pianista s-a afirmat în Germania, în cadrul mai multor festivaluri și concerte, la: Köln, Tübingen, Königsfeld sau Remscheid, iar în România a colaborat cu orchestrele filarmonicilor din Timișoara, Oradea, Satu–Mare, Bacău, Sibiu și Iași. A colaborat cu dirijori precum Ilarion Ionescu-Galaţi, Valentin Doni, Gabriel Bebeşelea, Hary Béla, Emanuel Schulz, Aleksandar Marković. De asemenea, evoluția sa profesională s-a îmbogățit cu sugestii, schimburi de păreri și impulsuri din partea unor personalități precum Rudolf Buchbinder, Menahem Pressler, Rudolf Kehrer și Arkadi Sevidov.