Maria Haiduc, primul interpret pe care l-a cunoscut Marioara Murărescu - Amintiri despre realizatoarea Tezaurului Folcloric
Maria Haiduc a fost primul interpret de folclor pe care l-a cunoscut Marioara Murărescu, despre care azi, la aproape 75 de ani, Maria Haiduc îşi aminteşte cu drag, cu ocazia unei noi ediţii a emisiunii Tezaur folcloric, realizat duminică, la Oradea.
Doamna Maria Haiduc, prima interpretă bihoreană care a cântat muzică populară românească, în mod oficial, şi care a schimbat numele maghiar al Orchestrei populare în "Crişana", povesteşte:
"Era în 1972, toamna, în septembrie. Marioara avea doar câteva zile în Radio, imediat după repartiţie. Era înaltă, subţire, păr frumos, până la umeri, era veselă, copilăroasă, chiar. Redactorul şef al Radioteleviziunii române, că erau împreună până în '90, era George Tudor atunci. Eu aveam de făcut înregistrări la radio. Am fost invitată să fac imprimări cu Orchestra Radio a renumitului George Vancu. (Fiind bănăţean de origine, interpreţii din zona Transilvanuia şi Banat făceau imprimările la Radio şi Electrecord numai cu George Vancu).
Materialele noastre pentru înregistrare în aceste două instituţii erau trimise cu mult timp înainte spre aprobare, pentru a se verifica textele, melodiile să fie originale etc. În ce mă priveşte, această cenzură era benefică pentru păstrarea autenticului, spre deosebire de cele din ziua de azi, pe care nu le verifică nimeni. În primul rând, trebuia să-mi ridic textele, după care să intrăm în studio pentru imprimare.
În redacţie, redactorul şef George Tudor îmi face cunoştinţă cu o tânără absolventă de Conservator, repartizată prin decret guvernamental, cum erau regulile atunci, Marioara Murărescu. Era cu câţiva ani mai tânără decât mine. Facem cunoştinţă şi redactorul şef îi spune: "Îţi prezint o foarte bună, talentată şi frumoasă interpretă de folclor din Ţara Crişurilor. Vreau să văd cât timp veţi fi voi două prietene."
Din ziua următoare, zilnic îmi dădea telefon: «Ce mai faci, Maria?» mă întreba cu vocea ei suavă. Ne vorbeam aproape în fiecare zi, întreba de fiul meu, ea îmi spunea la fel cu ce se ocupă, ne spuneam off-urile. Ne discutam toată situaţia familială şi profesională, îmi lua interviuri pentru radio prin telefon.... Ea mă cunoştea foarte, foarte bine, atât bucuriile, cât şi necazurile. Ne-am înţeles foarte bine, ca două Balanţe veritabile. Ea era născută pe 1 octombrie, eu, pe 29 septembrie. De văzut, ne vedeam însă mai rar; drumurile mele la Bucureşti nu puteau să fie atât de dese, pentru că aveam familie, eram angajată la Filarmonică şi aveam foarte multe turnee prin toate coclaurile din ţară şi în judeţ.
Domnia sa a fost transferată apoi de la Radio la Televiziunea Română. M-a invitat în mai multe emisiuni frumoase. Ulterior, de câte ori mă prezenta în vreun spectacol de al ei, nu uita să precizeze că "Maria Haiduc a fost primul interpret de folclor pe care l-a cunoscut". Aşa şi este. Profesional, Marioara Murărescu era foarte exigentă. Exigentă începând cu repertoriul, cu ţinuta vestimentară de scenă, solicitând costume autentice pentru fiecare zonă reprezentată, lucruri foarte bine cunoscute, de altfel. O emisiune mai deosebită, realizată de Marioara Murărescu în studio, a fost una numai de doine. Eu am cântat "Mărs-am maică de la voi/ Plângu-mi ochii amândoi,/Da' mai rău plânje unu/ Că şti' ce îi străinu'."
Din 1990, ca tânăr pensionar, la 50 de ani, prin decret prezidenţial, şi după 35 de ani de cântat, membru în Uniunea Vatra Românească, am organizat mai multe spectacole folclorice. Primul dintre acestea, pe 24 ianuarie 1991, a fost prezentat, la invitaţia mea, de Marioara. Ideea mea a fost să invit interpreţi din cele mai mari zone folclorice ale ţării, recomandaţi de ea. "Vrei să câştigi un ban cinstit?"- am întrebat-o, povestidu-i ce vreau să fac sub genericul Unirii. Ea s-a bucurat şi mi-a spus: "Vin, Maria!", după care mi-a dat lista cu 15 interpreţi de valoare din ţară, recomandaţi de ea. Unii dintre ei au plecat dintre noi...
La Oradea s-a întâmplat, aşadar, prima ieşire din Televiziune, în această ipostază. După spectacolul prezentat la Oradea a început să prezinte şi în alte oraşe, majoritatea spectacolelor fiind filmate."
25 de ani cu Ansamblul "Nuntaşii Bihorului"
Activă mereu, Maria Haiduc s-a înscris, în 1990, în Ansamblul "Nuntaşii Bihorului", cu care, aproape 25 de ani, a fost în multe turnee în ţară şi străinătate. Anul acesta, în 2014, ansamblul va serba 50 de ani de la înfiinţare, într-un mare spectacol, "Nunta de Aur", organizat în luna iulie, în care vor fi invitaţi toţi cei care au trecut prin şcoala acestui renumit ansamblu bihorean. Cu acest prilej, îşi vor anunţa retragerea Maria Haiduc şi coregraful Florian Clepe.
Ultima întrevedere cu dna Marioara Murărescu a avut loc în primăvara anului trecut, în 2013, la Tezaurul folcloric, înregistrat la Oradea pentru Sărbătorile de Paşti, de Şcoala de arte "Francisc Hubic", cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor.
"Abia stătea pe scenă. Pe mine şi pe Maria Sidea ne-a programat pentru final, ca gazde. Avea un fotoliu şi în culise... Eu îmi aşteptam rândul să intru în scenă, ea trecând ajutată pe lângă mine. Spusese la microfon: "Nu se poate Tezaur folcloric fără Maria Haiduc!" Îmi vine să plâng... A ieşit, cu greu, din scenă şi i-am urat "Sănătate, Marioara!". A făcut doar un gest, a neputinţă, cu mâna. Ştia... Un gând pios Marioarei, din partea mea, cu sincere aduceri aminte de prietenie", spune, cu lacrimi în glas, Maria Haiduc.
Eugenia PAŞCA (Agerpres)
Comentarii
Nu există nici un comentariu.