Salonul de iarnă al medicilor Cluj 2021, ajuns la cea de-a 51-a ediție, a reunit, în aceste zile, peste 120 de lucrări de pictură, artă decorativă, grafică, ceramică etc. Printre cei 40 de expozanți s-a numărat și medicul stomatolog orădean Mariana Casian, care a expus cinci tablouri realizate din mărgele de sticlă de 1 și 2 mm, fixate prin lipire individuală.

Prima ediție a Salonului de iarnă al medicilor s-a organizat la Cluj-Napoca, în anul 1966, oferindu-se, astfel, posibilitatea medicilor generaliști și stomatologi să își expună lucrările de artă plastică. Evenimentul din acest an, ajuns la a 51-a ediție, a fost găzduit de Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca. Expoziția a fost inclusă în seria de manifestări din cadrul Zilelor UMF Cluj 2021 și a fost organizată de Colegiul Medicilor Cluj, Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. La vernisaj au luat parte: dr. Radu-Andrei Moga, coordonatorul expoziției, prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj, prof. univ. dr. Radu Câmpian, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Cluj, prof. univ. dr. Cosmin Puia, președintele Colegiului Medicilor Cluj, respectiv prof. univ. dr. Viorel Lupu, participant la expoziție de 41 de ani, de când era student în anul I. „Cred că suntem singura breaslă din lume care are o astfel de manifestare. Medicii care au, pe lângă pasiunea artei de a vindeca boli, mai au și pasiunea arta grafică, sculptura, pictura etc. De ce medicii au astfel de căutări? Eu cred că este o reacție la ce vezi zi de zi, la lupta cu suferința. E o metodă de a combate stresul și de a fi sensibil în lupta cu boala. Mă bucur pentru fiecare că și-a găsit echilibrul, liniștea și poate să se exprime prin intermediul picturii”, a declarat rector prof. univ. dr. Anca Buzoianu. Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Cluj, Radu Câmpian, a subliniat și el legătura dintre cele două domenii, remarcând totuși faptul că „întâi pictorii au fost atrași de medicină și apoi medicii de pictură”, amintindu-l pe Leonardo Da Vinci.

O prezență remarcabilă a fost, și la această a 51-a ediție, medicul stomatolog orădean Mariana Casian, care a expus cinci tablouri, maximum admise, realizate din mărgele de sticlă de 1 și 2 mm fixate prin lipire individuală. „Sunt unicate, nu poartă marca standardizării, nefiind broderie și nici mărgele înșirate. Ideile se cristalizează în imagini care se vor cât mai realiste și fără a folosi bendițe prefabricate. Necesită o tehnică bine stăpânită, în care armonizările cromatice, acordurile, când solare, când reci, gradarea intensităților dau valoare fiecărei lucrări în parte. În climatul de mare incertitudine pentru toți, cred că este important să ne păstrăm țelurile, pasiunile. Arta nu a îngăduit să se piardă în colbul vremurilor tulburi. Mărgelitul, cum îi spun eu, aduce multă tihnă și rost, te desprinzi de caruselul diabolic al rutinei de zi cu zi, bucurându-te de plăcerea ce ți-o oferă mărgelele. Îți dau un nou sens nerostit al vieții. Munca gonește tristețea. Harul nu este de ajuns pentru a realiza ceva deosebit, depinde de cât sacrificiu (adesea dincolo de limitele fizice) și abnegație, este capabil, deoarece talentul fără sacrificii este ca și cum n-ar fi. E necesar să punem tot entuziasmul și să depășim multe dificultăți pentru a atinge un obiectiv măreț. Și încă ceva: să dorim să ne depășim limitele, să nu ne mulțumim cu suficiență. De asemenea, trebuie să ne cultivăm răbdarea pentru a depăși momentele dificile din viață”, ne-a declarat Mariana Casian.

Călătoria prin firul narativ al imaginilor expuse de Mariana Casian ne oferă o incursiune în lumea în care se dă o luptă continuă între bine și rău, între lumina și întuneric, în lumea gingășiei Maicii Domnului, a inocenței copilăriei, a tristei bătrâneți și a credinței.