Începând cu această săptămână, concertele simfonice ale Filarmonicii orădene se mută online, urmând a fi transmise, în zilele programate, pe pagina de Facebook a instituției. Primul eveniment de acest gen va avea loc astăzi, 29 octombrie, de la ora 19.00.

„În conformitate cu Hotărârea nr. 41/26.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor, având în vedere rata de incidență cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS Cov - 2 în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, la nivelul municipiului Oradea, aceasta fiind mai mare de 3 la mia de locuitori, începând cu data de 27 octombrie 2020, accesul publicului la concertele programate în spațiu închis este interzis, concertele fiind transmise, în zilele programate, pe pagina de Facebook a Filarmonicii de Stat Oradea, începând cu ora 19.00, până la noi reglementări”, a anunțat Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene, ieri, într-o conferință de presă.

Concret, după ce Oradea a intrat în scenariul roșu, concertele cu publicul în sală sunt interzise. 

„Am decis să încercăm această variantă, prin transmiterea concertelor online. Va rămâne programul care a fost planificat. În acest mod, procedează multe filarmonici din țară, cum ar fi cele din București, Târgu Mureș și Bacău, dar mai sunt și altele care procedează în acest fel, iar treaba merge bine”, a subliniat directorul artistic al Filarmonicii.

Dirijorul invitat, Constantin Grigore, este dirijor principal al Orchestrei Camerata Regală și al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București. Născut în 1983, este absolvent al Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti şi şef de promoţie al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Continuându-şi studiile în Polonia, la Academia de Muzică „Karol Lipinski”, apoi la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, dirijorul Constantin Grigore s-a întors în ţară, cu speranţa că poate ajuta la îmbunătăţirea situaţiei culturii din România, după cum mărturisea într-un interviu. Pentru a-şi realiza visul, a pornit la drum cu mai multe proiecte, implicându-se nu numai ca artist, ci şi ca organizator, acțiune reuşită privind succesul Cameratei Regale, al concursului Jeunesses Musicales sau al festivalului Classics for Pleasure de la Sibiu. Din 2009, este invitat să susțină concerte la fiecare ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”.

Solistul invitat, violonistul bucureştean Gabriel Croitoru, este un artist și interpret de rang internaţional, fiind deosebit de îndrăgit de publicul orădean. Vastul său repertoriu cuprinde lucrări solo, muzică de cameră şi concerte, de la preclasici până la compoziţiile contemporane. De-a lungul anilor, datorită prestigiului câştigat în lumea muzicală, a fost invitat în juriul mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. Tonul cald, plin de sensibilitate, virtuozitatea şi muzicalitatea, sunt doar câteva dintre calităţile sale artistice deosebite. Gabriel Croitoru cântă pe o vioară Guarnieri din 1731, care i-a aparţinut compozitorului George Enescu.

Din program fac parte două compoziții foarte cunoscute, de Ludwig van Beethoven: uvertura dramatică Egmont și Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 61, care a fost compusă în anul 1806. 

„Deși nu sunt deloc de acord cu această situație prin care trebuie să prezentăm publicului, online, aceste concerte, se pare că este singura soluție la care au apelat foarte multe orchestre din țară, tocmai pentru a fi în continuare aproape de public, și pentru a duce munca atâtor oameni mai departe”, a spus maestrul Constantin Grigore.

Dirijorul le-a mărturisit jurnaliștilor că, în această perioadă, cel mai trist pentru muzicieni este că nu se pot bucura de energia publicului. 

„Din păcate, noi, muzicienii, nu ne putem bucura de energia spectatorilor, și asta se simte, dar putem să le-o transmitem prin intermediul tehnologiei foarte avansate și, astfel, să fim aproape de ei. De câte ori am fost invitat aici, am întâlnit un colectiv unit, ceea ce contează foarte mult. Unitatea ne va ajuta să trecem mai ușor peste această perioadă...”, a conchis dirijorul.