Metamorfoza unui artist liric în... artist vizual - De la muzică la artele plastice
Orădenii au avut ocazia să întâlnească un om special: artista Maria Ghercă, prezentă joi la Oradea cu prilejul primei sale expoziții personale, „Metamorphosis”.
În urmă cu mai bine de 20 de ani, Maria Ghercă a trebuit să aleagă între două pasiuni: muzica şi artele plastice. A ales, atunci, muzica, urmând cursurile Universităţii de Artă „George Enescu” din Iaşi şi cântând, apoi, ca soprană şi mezzosoprană, la Filarmonica din Arad, la Filarmonica din Iaşi şi la Opera Naţională din Iaşi.
Asociaţia Artiştilor Naivi din România, prin președintele acesteia, Mircea Stroe, a organizat joi, 29 iulie, la Sinagoga Neologă Sion din Oradea, vernisajul primei expoziții personale a artistei Maria Ghercă.
Născută în 9 decembrie 1966, Maria Ghercă a rămas de mică orfană de tată. Avea două daruri: cânta şi desena foarte frumos. Ambele i-au dat o poziţie şi o identitate aparte. „Eram conștientă de mică de acest lucru și toată viaţa aceste două daruri au fost zestrea mea pe care mi-a dat-o Dumnezeu. Eram şi sunt bogată prin aceste daruri”, spune astăzi artista. A locuit în mai multe sate şi oraşe, de-a lungul vieţii, având, astfel, acces la diferite culturi, atât laice, cât şi religioase. La 16 ani a rămas singură pe lume şi, după o scurtă perioadă în casa unei verişoare din Bărticeşti, a plecat la Liceul Alimentar din Roman, apoi la Liceul de Arte din Iaşi. A terminat însă ca… ceramistă, la o şcoală profesională din Roman. Mutată la Arad prin căsătorie, datorită talentului muzical, a intrat în corul Filarmonicii. Cariera sa lirică abia începea, în 1996 intrând la Universitatea de Arte. A avut două roluri preferate: Rozalinda din „Liliacul”, de Strauss, şi Elisetta din „Căsătoria secretă”, de Cimarossa.
La cea de-a doua veche pasiune, pictura, a revenit de scurt timp, când, în urma unui accident cerebral, a renunţat la cariera de mezzosoprană, iar şevaletul a ajutat-o să se recupereze rapid. „Dumnezeu mi-a deschis o altă uşă, să pun în valoare și acest dar”, mai spune Maria Ghercă. A început astfel să picteze scene din satul copilăriei sau pânze prin care îşi arată recunoștința față de toți care au primit-o în casa lor când era doar un copil.
Expoziţia „Metamorphosis”, organizată la Oradea, este cu vânzare şi va sta pe simeze până în data de 1 septembrie.
Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizaţie cu serioase iniţiative de proiecte culturale, este o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive, iar expoziţia găzduită de Sinagoga Neologă Sion face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.